Sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy diétánk alatt még a megengedett mennyiségnél is jóval kevesebbet fogyasszunk. A hétköznapi teendőket, a munkát, vagy az egyetemet valóban nehéz összeegyeztetni az egészséges életmóddal, ám ha nem étkezünk megfelelően, könnyen eshetünk bele ebbe a hibába. Legfőképp akkor, ha étkezésünket nem tudatosan kontrolláljuk.

A koplalás önmagában is a legrosszabb módja a fogyásnak, ám szervezetünk egy idő után már nem bírja ezt a fajta terhelést. Ahogy a jojóeffektusról szóló cikkünkben is írtuk már, az ilyen időszakok után általában a hízás elkerülhetetlenné válik.

Hogy miért?

Amikor „éheztetjük” magunkat, szervezetünk nem kapja meg az elegendő tápanyagot és vitaminokat. Ennek következtében – ha hosszú ideig tart ez a folyamat – bármit eszünk, az abban a pillanatban elraktározódik.

A legtöbb esetben viszont az ilyen koplaló napok, hetek, hónapok után, vagy akár közben is gyakran ránk törhetnek olyan falásrohamok, amik nem csak a plusz kilókért felelősek, de ha túlesszük magunkat, ez sokszor rosszullétet és igen komoly problémákat okozhatnak szervezetünkben.

Ahhoz, hogy sikerüljön leküzdeni falásrohamainkat, az egyik és talán legfontosabb teendő, hogy tudatosan kontrolláljuk étkezésünket. A Fitthin Paleo lenmagos és tökmagos, valamint a Fitthin Diétás durum száraztésztáink előre kimért adagjai tökéletesen megfelelő választás az étkezések tudatos kontrollálásának érdekében.
 

A falásrohamok ellen a tudatosan kontrollált étkezés mellett több módszerrel is tehetünk:

  1. Fontos a napi többszöri étkezés, de az adagok mennyiségét csökkentsük.
     
  2. A legfontosabb, hogy a reggelit soha ne hagyjuk ki. Főleg fehérjében és lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag élelmiszerek kerüljenek a tányérunkra.
     
  3. Ha úgy érezzük, ránk tör a falásroham, együnk meg egy almát, vagy bármilyen gyümölcsöt. Jobban csillapítja az éhséget, mint a nassolnivaló, nem utolsó sorban pedig egészségesebb is.
     
  4. Igyunk elegendő folyadékot! Sokszor ugyanis nem éhesek vagyunk, hanem szomjasak, így ha például étkezések előtt megiszunk egy nagy pohár vizet, garantáltan nem fogjuk tudni túlenni magunkat.
     
  5. Paleolit életmódra váltással is megszüntethetőek a falásrohamok, hiszen a kiegyensúlyozott táplálkozás, valamint többek között a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával szervezetünk hozzájut a szükséges tápanyagokhoz és vitaminokhoz.


Étkezésünk tudatos kontrollálásával, valamint a fent említett módszerekkel könnyű szerrel túllendülhetünk falásrohamainkon.

A teljes cikkért kattints ide!