Ahogy korábban már írtunk róla, az évszakok szerinti táplálkozás nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Az idényélelmiszerek fogyasztása megkönnyíti az alkalmazkodást az adott évszakhoz, hiszen azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat juttatjuk be szervezetünkbe, amelyek segítik egészségünk megfelelő működését.

Aki a paleo életmód mellett döntöttek, azoknak különösen érdemes odafigyelniük az évszakok szerinti táplálkozásra, a kettő kombinálásával ugyanis még eredményesebb lehet étrendünk.
 

De, hogy mire kell odafigyelni?

Az őszi időszak valójában a nyár utáni méregtelenítést és a téli időre való felkészülést jelenti. Így a legfontosabb, hogy megfelelően hidratáljuk szervezetünket.

Szerencsére ősszel bővelkedünk a zöldségekben és gyümölcsökben is. Ha elegendő mennyiségű, lédús gyümölcsöt fogyasztunk, nem kell félnünk a téltől sem. Teák fogyasztása is jótékony hatással lehet ránk a hűvösebb idők alatt.

Fontos az, hogy a C-vitamint pótoljuk, hiszen fokozza immunrendszerünk működését. Ezáltal a betegségek is nehezebben gyűrnek minket maguk alá.
 

Mit fogyasszunk ősszel?

  • Szőlő: reggelente egy pohár friss szőlőlé, vagy pár szem szőlő már elegendő lehet egészségünk megőrzéséhez, emésztőrendszerünk karbantartásához. A szőlőt különösen a nyár végi, ősz eleji időszakban fogyasszuk, hiszen akkor érjük el vele a megfelelő hatást.
     
  • Teljes kiőrlésű élelmiszerek: a teljes kiőrlésű kenyér az őszi időben tökéletes választás lehet reggelihez. Ezen kívül azonban a tésztaételek közül a teljes kiőrlésű tészta mellett a Fitthin Paleo lenmagos és tökmagos száraztésztáink fogyasztását is előszeretettel javasoljuk.
     
  • Szilva: amellett, hogy önmagában is ajánlott fogyasztani ezt a gyümölcsöt, a szilvát akár házilag is aszalhatjuk, a téli időszakban biztosan szükségünk lehet rá. Emésztőrendszerünk karbantartásában ugyanis fontos szerepet játszik.
     
  • Gomba: az egyik legjobb választás az őszi hónapokban a gomba, amit nem csak önmagában fogyaszthatunk. A szürke tölcsérgomba például jól száradó képessége miatt, ledarálva később fűszerként is alkalmazható.
     
  • Sütőtök: sokak kedvence a sütőtök, amit nem csak kifaragni, de megenni is érdemes és szükséges is. Sütőben elkészítve, de levesként is kiválóan ellátja funkcióját.


Ha odafigyelünk a megfelelő minőségű és mennyiségű ételek fogyasztására ősszel is, nem csupán a téli időszak betegségeit kerülhetjük el, de az év többi részéhez is elegendő lendületet szerezhetünk.

Kattints ide több cikkért!