Elkezdődött a szeptember, ami sokaknak az új tanévet is jelenti. Ismét beülünk az iskolapadba, bejárunk az egyetemre előadásokat hallgatni. Ősszel a munkára is sokkal jobban kell koncentrálnunk, hiszen a lazább nyári napoknak már a munkahelyen is csak hűlt helye maradt.

Ahhoz, hogy agyunk működését felpezsdítsük, fontos, hogy odafigyeljünk táplálkozásunkra. Csak akkor működik jól szervezetünk, ha kiegyensúlyozott az étrendünk is – amellett persze, hogy eleget pihenünk.
 

Mivel segítsük elő koncentrációnk helyes működését?

Szénhidrátok

Az idegrendszer megfelelő működéséhez fontos az energia is, ugyan annyira, mint a pihenés. Az energiát pedig a szénhidrátbevitellel tudja pótolni szervezetünk. Azonban jól kell megválasztanunk, hogy milyen szénhidrátokat fogyasztunk. Erre a paleo életmód megfelelő példa, hiszen a paleolit táplálkozásban a finomított élelmiszerek, így a finomított cukrok és gabonafélék abszolút tiltólistásak.
Teljes kiőrlésű élelmiszerekkel, vagy akár a Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos száraztésztáinkkal viszont megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidráttal tudjuk segíteni agyunk működését.
 

Omega-3 zsírsavak

Omega-3 zsírsavak fogyasztása megelőzheti a depresszió kialakulását, valamint csökkenti az idegességet és az agressziót is. Ahhoz pedig, hogy koncentrálni tudjunk, az egyik legfontosabb forrás. Fogyasszunk hát minél több halat, amiben ugyanis megtalálható az omega-3.
 

B-vitaminok

Agyunk megfelelő működéséhez az egyik legfontosabb, hogy a B12-vitaminhoz hozzájusson szervezetünk. Ezt húsfogyasztással meg is tehetjük, hiszen a legtöbb B12-vitamint azzal juttatjuk be szervezetünkbe. Ez a paleo életmódot folytatók számára jó hírt jelent, hiszen étkezésük fő alapanyaga mindenképp a hús.
 

Koffein

A kávéfogyasztás köztudottan serkenti agyunk működését és segít legyőzni a fáradtságot. Egészséges életmód mellett – nem rendszeresen ugyan – belefér egy-két csésze kávé. Ha tehetjük, akkor fogyasszunk zöldkávét: ez ugyanis sokkal kímélőbb emésztőrendszerünk számára, mint a pörkölt kávé.

Itt tovább olvashatsz!