Korábbi cikkünkben már rövid ismertetést írtunk az ételallergia és az ételintolerancia közötti különbségekről, valamint ezeknek a főbb ismertetőjegyeiről. Nem mindegy ugyanis, hogy allergiáról beszélünk-e, vagy csak bizonyos ételekre való érzékenységről.

Mai cikkünkben az ételallergiáról olvashattok további információkat.
 

Mi az ételallergia?

Ételallergiás reakció akkor alakul ki, amikor immunrendszerünk túl érzékenyen reagál valamilyen élelmiszerre, vagy annak bizonyos összetevőire, és ezt veszélyesnek ítéli meg, beindítva ezzel szervezetünk védekező mechanizmusát. Nem csupán emésztőrendszeri problémák jelentkezhetnek, mint például a hasmenés, gyomor- és bélproblémák, előfordulhat csalánkiütés, köhögés, de akár fulladásos reakció is.
 

Milyen élelmiszerek váltanak ki allergiás reakciót?

Legtöbbször a fehérjék okoznak allergiát, de gyakori a szénhidrátok és zsírok okozta ételallergia is. Az is előfordulhat, ha egy bizonyos ételre allergiásak vagyunk, az ahhoz hasonló élelmiszerektől is beindulhat az allergiás reakció. Aki például allergiás a garnélarákra, nagy valószínűséggel fog hasonlóképp reagálni a homárra is.

Leggyakoribb ételallergiát okozó élelmiszerek:

  • tejfehérje
  • tojás
  • mogyoró
  • szója
  • dió
  • hal, kagyló
  • eper


Hogyan kezeljük az ételallergiát?

Az ételallergia kezelésére sajnos csak egyetlen mód van, mégpedig az, ha teljesen elhagyjuk étrendünkből az allergiát kiváltó élelmiszereket. Ez nem feltétlenül jelent problémát. Ha el is hagyjuk azokat az élelmiszereket, amik allergiás reakciót váltanak ki belőlünk, ma már találhatunk helyettesítő élelmiszereket.

Új életmódot kell kialakítani, aminek következtében akár egy teljesen egészséges életmódra is átválthatunk. Ez magával hozza persze azt, hogy lecseréljük az éléskamrában tárolt élelmiszereket egészségesebb megfelelőjükre, ugyan úgy, ahogy a tésztát is lecserélhetjük Fitthin Diétás durum száraztésztáinkra, ami már tojás hozzáadása nélkül készült.

Olvass tovább itt!