Elég gyakran olvashatunk vagy hallhatunk arról, hogy sokaknak nem megfelelő módon reagál szervezetük egy-egy étel fogyasztása után. Ezek az általában negatív reakciók azonban nem feltétlenül ételallergiára utalnak, sokkal lehetségesebb, hogy ételintoleranciáról beszélünk.

Sokan összekeverik a kettőt, ám az ételallergia sokkal veszélyesebb, mint az ételintolerancia. Szervezetünk reakcióit figyelve ki tudjuk találni, hogy miről van szó, mindenesetre az orvosi vizsgálat elengedhetetlen, ha régóta tart nálunk ez a dolog.

Az ételallergia:

  • Általában hirtelen tör ránk,
  • Már egészen kis adagoktól is rosszul reagál szervezetünk,
  • Minden egyes alkalommal előfordul, ha az adott ételt fogyasztjuk,
  • Akár életveszélyessé is válhat.

Az ételintolerancia:

  • Általában fokozatosan erősödő tünetekkel jelentkezik,
  • Gyakran csak akkor okoz problémát, ha sokat és/vagy sokszor eszünk az adott ételből és
  • Nem feltétlenül válik életveszélyessé.

A legnagyobb különbség ételallergia és intolerancia között az, hogy az allergiát az immunrendszer, az intoleranciát pedig az emésztőrendszer váltja ki.

Ételallergia és ételintolerancia leggyakrabban az alábbi élelmiszerektől alakulhat ki:

  • mogyoró,
  • csonthéjasok – mint például a dió,
  • halak,
  • kagyló,
  • tej,
  • tojás,
  • szója,
  • búza.

Mindkettő gyakran jár hasonló tünetekkel, mint például hányingerrel, emésztési problémákkal, gyomorfájdalmakkal. A legfontosabb, hogy próbáljunk odafigyelni szervezetünk minden apró jelére, hogy elkerüljük a rosszullétet:

  • Írj naplót arról, hogy az elfogyasztott étel milyen reakciókat váltott ki szervezetedből.
     
  • Állj le bizonyos ételek fogyasztásával, hogy megtudd, melyik élelmiszer okozhatta a problémát.
     
  • Cseréld le a finomított élelmiszereket egészségesebb megfelelőikre. Ahogy fent is írtuk, a búza az egyik leggyakoribb élelmiszer, amitől allergia vagy intolerancia alakulhat ki, így a búzalisztből készült tésztádat cseréld például a Fitthin Paleo lenmagos vagy tökmagos tésztánk valamelyikére.
     
  • Tudatosan étkezz, próbáld meg elkerülni azokat az ételeket, amelyek beindítják szervezetedben a negatív reakciókat.
     
  • Mindig ellenőrizd, milyen tápanyagból mennyit tartalmaz egy adott termék.
     

Ha ezekre odafigyelünk, akár hosszú évekig tartó panaszaink is enyhülhetnek, vagy akár meg is szűnhetnek.

Ide kattintva tovább olvashatsz!