Elég gyakran olvashatunk vagy hallhatunk arról, hogy sokaknak nem megfelelő módon reagál szervezetük egy-egy étel fogyasztása után. Ezek az általában negatív reakciók azonban nem feltétlenül ételallergiára utalnak, sokkal lehetségesebb, hogy ételintoleranciáról beszélünk.
Sokan összekeverik a kettőt, ám az ételallergia sokkal veszélyesebb, mint az ételintolerancia. Szervezetünk reakcióit figyelve ki tudjuk találni, hogy miről van szó, mindenesetre az orvosi vizsgálat elengedhetetlen, ha régóta tart nálunk ez a dolog.
Az ételallergia:
- Általában hirtelen tör ránk,
- Már egészen kis adagoktól is rosszul reagál szervezetünk,
- Minden egyes alkalommal előfordul, ha az adott ételt fogyasztjuk,
- Akár életveszélyessé is válhat.
Az ételintolerancia:
- Általában fokozatosan erősödő tünetekkel jelentkezik,
- Gyakran csak akkor okoz problémát, ha sokat és/vagy sokszor eszünk az adott ételből és
- Nem feltétlenül válik életveszélyessé.
A legnagyobb különbség ételallergia és intolerancia között az, hogy az allergiát az immunrendszer, az intoleranciát pedig az emésztőrendszer váltja ki.
Ételallergia és ételintolerancia leggyakrabban az alábbi élelmiszerektől alakulhat ki:
- mogyoró,
- csonthéjasok – mint például a dió,
- halak,
- kagyló,
- tej,
- tojás,
- szója,
- búza.
Mindkettő gyakran jár hasonló tünetekkel, mint például hányingerrel, emésztési problémákkal, gyomorfájdalmakkal. A legfontosabb, hogy próbáljunk odafigyelni szervezetünk minden apró jelére, hogy elkerüljük a rosszullétet:
- Írj naplót arról, hogy az elfogyasztott étel milyen reakciókat váltott ki szervezetedből.
- Állj le bizonyos ételek fogyasztásával, hogy megtudd, melyik élelmiszer okozhatta a problémát.
- Cseréld le a finomított élelmiszereket egészségesebb megfelelőikre. Ahogy fent is írtuk, a búza az egyik leggyakoribb élelmiszer, amitől allergia vagy intolerancia alakulhat ki, így a búzalisztből készült tésztádat cseréld például a Fitthin Paleo lenmagos vagy tökmagos tésztánk valamelyikére.
- Tudatosan étkezz, próbáld meg elkerülni azokat az ételeket, amelyek beindítják szervezetedben a negatív reakciókat.
- Mindig ellenőrizd, milyen tápanyagból mennyit tartalmaz egy adott termék.
Ha ezekre odafigyelünk, akár hosszú évekig tartó panaszaink is enyhülhetnek, vagy akár meg is szűnhetnek.
Ide kattintva tovább olvashatsz!
Utolsó kommentek