Az egészséges életmód választása egy hosszú folyamat eredménye. Tervezést igényel, ezen kívül pedig a kísérletezés is hosszú időt vesz igénybe. Ki kell tapasztalnunk, mely ételekre reagál rosszul szervezetünk és ez alapján megválasztani azt az étrendet, ami számunkra a megfelelőt jelentheti. Ez a folyamat még önmagunknak is nehéz pillanatokat okozhat. Ám az, hogy mi megbarátkoztunk új életmódunkkal és szeretjük is csinálni, nem jelenti azt, hogy a közvetlen környezetünkben élők, például a családunk is támogat minket döntésünkben.

Fontos azonban, hogy családunktól is kapjunk megerősítést. Ugyan úgy, mint az élet bármely más területén, szükségünk van azoknak az embereknek a támogatására, akiket szeretünk. Így az is elengedhetetlen, hogy új életmódunkban ne akadályozzanak minket.

Nehéz azonban egy régi folyamatot megszakítani. A családi ebédek megváltoznak, hiszen nem csak a megszokott ételek kerülnek az asztalra. Több időt is igénybe vehet így a főzés, valamint új étrendünk nemtetszést válthat ki otthon. Ennek ellenére muszáj kompromisszumot kötnie a család minden tagjának, hogy sikerüljön elfogadtatnunk új életmódunkat.
 

Mit tegyünk?

  • Mondjuk el, miért döntöttünk az életmódváltás mellett.
     
  • Ne erőltessük rá családunkra, hogy egyék ugyan azt, mint mi, de olykor készítsünk nekik egy adagot, hogy megkóstolhassák.
     
  • Segítsünk be az otthoni főzésbe, így nem csak az ebéd, hanem a főzés közben is át tudjuk beszélni mindennapjaink történéseit.
     

Mit tehetnek ők?

  • Végighallgatják mondanivalónkat.
     
  • Ha nem is szoknak rá, de új étrendünk egy-egy darabját próbálják ki. Ha a család szokott „tésztanapot” tartani, kóstolják meg a Fitthin Paleo lenmagos száraztésztánkból készült ételeket.
     
  • Bevásárláskor gondoljanak ránk is. Ha például a paleo életmód mellett döntöttünk, ügyeljenek rá, hogy ne vegyenek több gabonafélét, mint amennyit ők megesznek, hiszen a paleolit táplálkozás során ezek az élelmiszerek tiltólistán szerepelnek.
     

Ha kölcsönösen odafigyelünk egymás étkezési szokásaira és tiszteletben tartjuk azokat, a fent említett tippek betartása idővel a napi rutinunkká válik majd.

Olvass tovább!