Nagyon sokan esünk abba a hibába, hogy a súlyfeleslegtől a kelleténél gyorsabban akarunk megszabadulni. Bár az alacsony kalóriabevitel meghozza eredményét, szervezetünk hosszútávon nem tudja fenntartani ezt az állapotot és a leadott kilók nagyon hamar visszajönnek, nem beszélve arról, hogy bár ezzel elérjük a kívánt hatást, de ez a módszer veszélyes is lehet egészségünkre.

A különböző extrém diéták alatti gyors fogyást követő súlygyarapodás ciklikus változását nevezzük jojóeffektusnak, vagy jojódiétának.
Egy fogyókúra során leadott kilók valóban nagy sikerélményt nyújtanak. Mivel azonban ezt alacsony kalóriabevitellel és meglehetősen rövid idő alatt érjük el, szervezetünknek nincs ideje hozzászokni ehhez az életmódhoz. A fölösleges zsír mellett legtöbbször szervezetünk izomzatából is veszít a diéta során. Nagyon gyakori, hogy ebben az esetben a fizikai és szellemi kimerültség miatt depresszió lép fel.

A rosszkedv és kimerültség velejárója pedig nagyon sokszor az, hogy újra hozzányúlunk olyan ételekhez, amiknek a kalóriatartalma magasabb, mint amit szigorú diétánk megengedne. Az eddigiekhez képest azonban a hirtelen változástól szervezetünk raktározni kezd, így lehetséges az, hogy a súlyvesztés után gyors hízás következik be.
 

Ahhoz, hogy elkerüljük ennek a körforgásnak az esetleges mellékhatásait, például a kimerültséget, a magas vérnyomást és koleszterinszintet, valamint, hogy sikerüljön kilépnünk ebből a ciklusból, itt van öt igazán hasznos tipp mindenki számára, aki épp most is a jojózás valamelyik fázisával küzd:

  1. Tanulj saját viselkedésedből! – Figyeld meg, hogy mit csináltál másképp akkor, amikor felszedtél pár kilót, milyen volt a hangulatod, mit és mennyit ettél. Ezeket szem előtt tartva könnyebben fog menni jelenlegi súlyod megtartása, vagy a kívánt eredmény elérése.
     
  2. Tekints vissza és készíts jegyzetet! – Próbálj meg minél régebbről visszaemlékezni, hogy életed során mikor milyen állapotban volt az egészséged. Jegyezz fel magadnak minden olyan fordulópontot, ami változást jelentett, ami hatással volt arra, hogy beleess a jojódiétába. A stressz, új munkahely és környezet mind befolyásolják ezt a folyamatot.
     
  3. Mozogj! – Ahhoz, hogy ne kússzanak vissza a fölösleges kilók, nagyon fontos, hogy sportolj! Hetente legalább kétszer áldozz időt valamilyen mozgásra: fuss, végezz gyakorlatokat otthon, járj el úszni, de ha körbetáncolod a lakást, az is tökéletesen megfelel. Utóbbi még a kedvedet is könnyebben felpörgetheti.
     
  4. Légy elkötelezett! – Ismerd be, hogy valóban belekerültél ebbe a ciklusba. Fontos azonban, hogy valóban elhatározd magad a folyamatos súlyvesztés és hízás megszüntetése mellett.
     
  5. Felejtsd el a diéta szót! – Nagyon sokan megijednek a diéta hallatán, mivel ez egyfajta kötelezően betartandó dolog. Inkább hangoljátok rá magatokat arra, hogy nem diétába kezdtetek bele, hanem életmódváltásba. Ezt pedig nyugodtan alakítsátok szervezetetek reakcióit figyelve: ha a cukortól puffadtok, redukáljátok a fogyasztását csak gyümölcsökre, ha pedig búzalisztből készült termékeket túl sokat fogyasztotok, váltsatok például lenmaglisztből készült Fitthin Paleo lenmagos száraztésztáinkra, így kevesebb mennyiség is laktatóbb lesz búzalisztes társánál.


Kattints ide a továbbiakért!