Mint ahogy azt mindnyájan tudjuk, minden évszaknak megvannak a maga jellegzetes ételei. Az egészséges életmódhoz pedig nagyban hozzájárul az, ha évszakoknak megfelelően alakítjuk ki étrendünket. Ez a táplálkozási szokás könnyen rászoktat minket arra, hogy mindig az adott évszakban termő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk. Ez azért jó, mert így a legtöbbször friss ételek kerülhetnek az asztalra.
Tavasz
Fontos, hogy tavasszal olyan ételeket fogyasszunk, amelyek segítik kitisztítani szervezetünket a téli időszak után. Hiszen akármennyire is egészséges életmódod folytattunk a hideg hónapokban is, télen sok salakanyag gyűlik fel szervezetünkben.
- Méregtelenítsünk, így az olyan idényzöldségeket érdemes választani, mint a sóska, a hónapos retek és a csalán, valamint fogyasszunk minél több zellert és répát.
- Törekedjünk kisebb adagok fogyasztására. Emiatt tökéletes választás lehet a Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos száraztésztáink 55 grammos kiszerelése, hiszen ez elegendő egy étkezéshez.
Nyár
A legmelegebb hónapokban fontos, hogy hűtsük szervezetünket, így ajánlott hideg ételeket fogyasztani. A legjobb, ha a zöldségeket és gyümölcsöket nyersen fogyasztjuk, ám ha párolni szeretnénk, mindenképp rövidítsük le a főzési folyamatot.
- Együnk tehát minél több zöldséget és gyümölcsöt magas vitamintartalmuk miatt!
- Kerüljük a hosszú főzésű és nehéz, túl fűszeres ételeket.
Ősz
Ősszel még mindig rengeteg zöldség és gyümölcs kerülhet a tányérunkra. Fontos azonban, hogy ne azokat válasszuk, amelyek télen is ugyan úgy fogyaszthatók, azokat hagyjuk meg a hidegebb hónapokra.
- A zöldségek fogyasztását ősszel már párolva, melegen is ajánlják, talán a legjellegzetesebb ezek közül is a sütőtök. Ezt sütve, de levesben is ajánlatos fogyasztani.
Tél
Télen a hideg miatt elengedhetetlen szervezetünk fűtése. Meleg teákkal és levesekkel ez tökéletesen megoldható.
- A télen fogyaszrandó gyümölcsöket is inkább melegen együk, készítsünk például sült almát.
- Jellemzőek a fűszeresebb, kalóriadúsabb ételek, húsok is.
A paleolit étrendet ez az étkezési szokás egyébként tökéletesen kiegészíti. Mindkét életforma megköveteli a finomított, tartósított élelmiszerek fogyasztásának elhagyását. Ami pedig a legfontosabb, hogy az élelmiszerek és az ételek tápanyagokban gazdagok legyenek és feldolgozatlanul kerüljenek az éléskamránkba.
Utolsó kommentek