Mint ahogy azt mindnyájan tudjuk, minden évszaknak megvannak a maga jellegzetes ételei. Az egészséges életmódhoz pedig nagyban hozzájárul az, ha évszakoknak megfelelően alakítjuk ki étrendünket. Ez a táplálkozási szokás könnyen rászoktat minket arra, hogy mindig az adott évszakban termő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk. Ez azért jó, mert így a legtöbbször friss ételek kerülhetnek az asztalra.
 

Tavasz

Fontos, hogy tavasszal olyan ételeket fogyasszunk, amelyek segítik kitisztítani szervezetünket a téli időszak után. Hiszen akármennyire is egészséges életmódod folytattunk a hideg hónapokban is, télen sok salakanyag gyűlik fel szervezetünkben.

  • Méregtelenítsünk, így az olyan idényzöldségeket érdemes választani, mint a sóska, a hónapos retek és a csalán, valamint fogyasszunk minél több zellert és répát.
  • Törekedjünk kisebb adagok fogyasztására. Emiatt tökéletes választás lehet a Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos száraztésztáink 55 grammos kiszerelése, hiszen ez elegendő egy étkezéshez.


Nyár

A legmelegebb hónapokban fontos, hogy hűtsük szervezetünket, így ajánlott hideg ételeket fogyasztani. A legjobb, ha a zöldségeket és gyümölcsöket nyersen fogyasztjuk, ám ha párolni szeretnénk, mindenképp rövidítsük le a főzési folyamatot.

  • Együnk tehát minél több zöldséget és gyümölcsöt magas vitamintartalmuk miatt!
  • Kerüljük a hosszú főzésű és nehéz, túl fűszeres ételeket.


Ősz

Ősszel még mindig rengeteg zöldség és gyümölcs kerülhet a tányérunkra. Fontos azonban, hogy ne azokat válasszuk, amelyek télen is ugyan úgy fogyaszthatók, azokat hagyjuk meg a hidegebb hónapokra.

  • A zöldségek fogyasztását ősszel már párolva, melegen is ajánlják, talán a legjellegzetesebb ezek közül is a sütőtök. Ezt sütve, de levesben is ajánlatos fogyasztani.


Tél

Télen a hideg miatt elengedhetetlen szervezetünk fűtése. Meleg teákkal és levesekkel ez tökéletesen megoldható.

  • A télen fogyaszrandó gyümölcsöket is inkább melegen együk, készítsünk például sült almát.
  • Jellemzőek a fűszeresebb, kalóriadúsabb ételek, húsok is.


A paleolit étrendet ez az étkezési szokás egyébként tökéletesen kiegészíti. Mindkét életforma megköveteli a finomított, tartósított élelmiszerek fogyasztásának elhagyását. Ami pedig a legfontosabb, hogy az élelmiszerek és az ételek tápanyagokban gazdagok legyenek és feldolgozatlanul kerüljenek az éléskamránkba.

Olvass tovább itt!