Tegnapi cikkünkben megtudhattatok pár tippet, hogyan kezdjetek neki egy életmódváltásnak. Felsoroltuk, mik fontosak ahhoz, hogy könnyebben indítsátok el ezt a folyamatot.

A türelem, kísérletezés, régi ételek lecserélése, a megfelelő mozgásforma megtalálása és a rendszeresség mellett említést tettünk az úgynevezett „bűnözős napokról” is. Bár sokan úgy gondolhatjátok, ennek nincs helye egy egészséges életmódra történő váltáskor, mi mégis úgy hisszük, ennyit igazán megengedhetünk magunknak.

Hogy miért?

Egy teljesen más életmódra nehezen áll át szervezetünk, amihez sok idő kell. Főleg a legelején nagyon fontos, hogy kitartóak legyünk elhatározásunk mellett, hogy ezután könnyebben szokjunk hozzá a változáshoz. Mindent azonban nem lehet egyszerre.

A „bűnözős napok” úgy segítenek az életmódváltásban, hogy megengedik azt, hogy ritkán ugyan, de kielégíthessük az édesség/pizza/egyéb szenvedélyünk iránti vágyat. Na de! Nem szabad túlzásokba esni!

A váltás legelején óvatosan bánjunk ezzel, hiszen könnyen visszaeshetünk a változtatás előtti állapotunkba. Javasolt tehát az elején minél ritkábban megejteni ezeket a napokat: két-háromhetente egy szelet pizza, egy túró rudi vagy egy szelet a kedvenc tortánkból még nem jelent semmi rosszat. Az alkohol is ezekhez a napokhoz tartozzon, de könnyen megoldhatjuk úgy, hogy egy bulit a „bűnözős napra” időzítünk. Vigyáznunk kell azonban, hogy ne csábuljunk el ezek után sem. Tudjuk tartani a mértéket.

Ha a kezdeti nehézségeken sikerült túllendülni, már nincs sok dolog, ami megállíthatna bennünket a folyamatban. Fontos azonban, hogy ezeket a „bűnözős napokat” ne negatívan, hanem pozitívan értelmezzük:
 

  • Negatív értelmezés akkor van, ha azért várjuk, mert rettenetesen kívánjuk az édességet stb. és szinte sóvárgunk, hogy végre eljöjjön ez a nap. Ezekkel a gondolatokkal szervezetünknek is küldünk bizonyos jeleket, amelyek miatt még akár egy szelet csoki is kárt tehet az étrendünkben.
  • Gondoljunk ezekre a napokra pozitívan! Jutalomként kezelve szervezetünk is úgy fog reagálni egy szelet csokoládéra, hogy valóban megérdemli azt, így a továbbiakban kevésbé fogunk rá vágyni.
     

Egy idő után talán nem is fogjuk igényelni ezeket a napokat. Különböző cselekkel még a „bűnözős napokat” is ki lehet játszani. Ha például megkívánunk egy szelet pizzát, süssük meg magunknak otthon! A tésztához pedig a búzalisztet cseréljük le teljes kiőrlésűre, de hogy még egészségesebb ételt készítsünk, próbáljuk ki a lenmaglisztet – amiből Fitthin Paleo lenmagos száraztésztáink is készülnek. Kisebb adagot is elég sütnünk, hiszen a lenmagliszt enyhe diós íze növeli a tápértéket, kevéssel is jól tudunk lakni.

A „bűnözős napok” tehát a fent leírtak alapján valóban fontos szerepet tölthetnek be az életmódváltásunkban, de mint láthatjuk, idővel teljesen le tudjuk cserélni kedvenc ételeinket egészséges megfelelőjükre is.

Itt olvass tovább!