A paleo diétáról rengeteget hallottunk, olvastunk már. Különböző elnevezései és a kivitelezésbeli eltérések miatt nincs hivatalosnak tekinthető változata.

Bárhogy is nevezzük, a paleo diéta legfőbb lényege a finomított és feldolgozott ételek életünkből való teljes kiiktatása. Az étrendben a tartósítószerektől, ételszínezékektől, állományjavítóktól és sok más, szervezetünkre káros anyagoktól próbáljuk tudatosan megóvni szervezetünket. Ez az életmódirányzat az ősember vadászó-gyűjtögető életmódját veszi alapul, így gluténtől, laktóztól, gabonaféléktől mentes étrend.
 

A paleo diéta előnyei:

  • Megelőzhetjük vele korunk egyes népbetegségeit. A cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri problémákat és az autoimmun betegségeket.
     
  • Kevesebbszer érezhetjük magunkat éhesnek a bevitt tápanyagok minősége és mennyisége miatt. Mivel a húsok sok ideig eltelítenek, nem érezzük a késztetést az evésre, túlevésre.
     
  • Rövidebb időn belül látványosabb fogyást érhetünk el a finomított és feldolgozott ételek teljes kizárása miatt.
     
  • Rengeteg újfajta receptet találhatunk ebben a témában.
     
  • Egy kis szemfülességgel nem is kell teljesen lemondanunk bizonyos ételekről, elég csak helyettesíteni azokat a megfelelő alapanyagokból készült változatával. Ilyen például a Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos száraztésztáink bármelyike. Mivel magvakból készült liszteket veszünk alapul a tészta elkészítésekor, fogyasztása tökéletesen beleillik ebbe az étrendbe.
     

A paleo diéta hátrányai:

  • Bizony vannak olyan zöldségek – ilyenek a hüvelyesek: bab, borsó stb. – amik alapvetően nem számítanak egészségtelennek, ebben az étrendben mégis le kell mondanunk róluk, magas lektin tartalmuk miatt, mert túlzott fogyasztásuk károsíthatja az emésztőrendszert.
     
  • A megfelelő minőségű ételek beszerzése sokszor elég költséges lehet, így ez az életmód nem mindig pénztárcabarát.
     
  • Hatalmas odafigyelést igényel. Egyes ételeket, amiket eddig ettünk megvonunk magunktól. Ezért meg kell bizonyosodnunk róla, hogy a vitaminok és ásványi anyagok pótlása megfelelő legyen.
     
  • Emiatt azonban sokszor étrend-kiegészítőt kell szednünk a napi étkezések mellett, ami ugyancsak költséges lehet.


Aki paleo étrendre vált, annak kitartónak kell lennie elhatározása mellett. Ezt érdemesebb életmódként és nem diétaként felfogni. Aki elszántan csinálja ezt az életformát, annak nem is jelent problémát az átállás, az eddig fogyasztott ételek elhagyása vagy helyettesítése sem.

Kattints ide a teljes cikkért!