Ahogy az a címben is olvasható, az vagy, amit megeszel. Ha nem is szó szerint kell értelmezni, átvitt értelemben igenis sok mondanivalója van ennek a mondásnak.

Mai cikkünkben arról írunk, hogy hogyan befolyásolhatja az étkezés a fizikai képességeinket, ezen túl pedig milyen hatással van közérzetünkre, hogyan hat lelki világunkra.

Az egészségtelen ételek megterhelik szervezetünket. A túl zsíros, túl cukros, túl sok, túl kevés étel és a rendszertelen étkezés mind rossz hatással van ránk, ami nem csak fizikailag terhel minket a mindennapokban, de a lelkünkre sincs jó hatással.

  • A túl sok étel fogyasztása – akár egyszerre, akár egy nap alatt többször sok – azon túl, hogy nehezíti az emésztést, rosszulléttel járó teltségérzetet ad és idővel a hízás is megindul, szellemi tevékenységünkben is gátol. Lassabban dolgozunk, nehezebben állunk neki a teendőinknek, cselekvésképtelennek érezzük magunkat. A levertség és fáradtság mellett pedig a hízás látványos bekövetkezte miatt a tükörbe sem jó ízzel nézünk bele.
     
  • Ugyanez a helyzet a túl kevés ételfogyasztás során is. A folyamatos energiahiány miatt levertnek, tehetetlennek érezhetjük magunkat, valamint lelkileg sem érezzük magunkat a toppon.
     
  • A túl sok, nem megfelelő minőségű cukor fogyasztása sem javasolt sem fizikai-, sem lelki egészségünkre nézve. Bár a cukor felpörget és energiát ad, ha túl sokat fogyasztunk belőle, ugyan olyan hirtelen visszaeshet az energiaszintünk, hosszabb távon pedig sokkal fáradtabbnak érezzük magunkat.
     
  • A rendszertelen étkezést pedig talán említeni se kell, milyen rossz hatással van életünkre. Valójában ez a „farkába harapott kígyó” képét jeleníti meg: a rohanás miatt nem tudunk rendesen étkezni, ez feszültséget és stresszt von maga után, ugyanakkor azon is stresszeljük magunkat, hogy nem tudunk rendszert kialakítani étrendünkben. Nincs kialakítva benne semmilyen szisztéma, ami miatt környezetünkben, valamint lelkünkben sem tudjuk megtalálni az összhangot.
     

Mind testi, mind lelki harmóniánk eléréséhez fontos, hogy tudatosan étkezzünk. Ehhez azonban – ahogy azt már megírtuk egy előző cikkünkben – türelem, odafigyelés, kitartás és mindenekelőtt gyakorlás szükséges. Ha odafigyelünk a helyes táplálkozásra – miközben fontos a nyugodt környezet is –, testünkkel együtt lelkünket is meg tudjuk tisztítani.

Figyeljünk oda, miből mennyit eszünk, hogy ne terheljük le szervezetünket. Idővel észrevesszük a változást, hogy bár kevesebb és minőségi cukrot – nádcukor, nyírfacukor – fogyasztunk, mégis sokkal több az energiánk nem csak egy, de több napra is. És bár nem fogyasztunk nagy adagokat ebédre sem, rá fogunk jönni, hogy a kevesebb, de tápanyagokban gazdagabb étel nem, hogy leterhelni nem fog minket, de ugyan úgy lendületet, energiát ad fizikailag és lelkileg is – pont emiatt lehet megfelelő választás a Fitthin Diétás durum száraztésztánk valamelyike.

Mert a kevesebb, az bizony néha több!

Kattints ide a továbbiakért!