A Paleo diéta egy olyan gasztronómiai irányzat, mely az ősember vadászó-gyűjtögető életmódját veszi alapul, ennek megfelelően glutén-, gabona- és laktózmentes. A Paleo étrend arra törekszik, hogy a feldolgozott élelmiszereket - amelyek tele vannak tartósítószerekkel, ételszínezékekkel, állományjavítókkal, vegyszermaradványokkal, rejtett cukorral - kiiktassa az étkezésből. Összességében a paleo diéta nem más, mint egy alacsony szénhidráttartalmú étrend, ahol a hangsúly azon van, hogy minél több teljes értékű fehérjét fogyasszunk, és igyekezzünk mellőzni a szénhidrátokat. Mivel alkalmazása inkább életstílus, mint alkalmi diéta, így leginkább étrendnek tekinthető. Habár a különböző irányzatok hasonló alapokra épülnek, kivitelezésben és elnevezésben mind hazánkban, mind külföldön vannak eltérések, így nincs hivatalosnak tekinthető változata.
Mint minden diétához, itt is szükség van jó adag kitartásra, kellő motivációra, és nagyon fontos a tervezés. A paleolit táplálkozás segítséget jelenthet a fogyásban, hatékonyan lehet vele kezelni a különböző betegségeket, és azok megelőzésében is részt vesz. Tehát a paleolit diéta követésével kiküszöbölhetőek korunk népbetegségei, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák és az autoimmun betegségek. Népszerűsége töretlen, sőt, folyamatosan növekszik, mely annak is köszönhető, hogy kialakult egy úgynevezett realista irányzat is, mely alkalmazkodik a modern viszonyokhoz, valamint figyelembe veszi a már kialakult táplálkozási szokásokat. Így péládul a realista paleo engedélyezi a paleokenyér, a paleosütemény vagy paleotészta fogyasztását, hiszen sok ember évtizedek alatt ezek fogyasztását annyira megszokta, hogy nem akarna és tudna áttérni olyan étrendre, amelyben le kellene mondania ezekről. Mindezeket szem előtt tartva születtek meg Paleo lenmagos és tökmagos tésztáink is.
És íme egy kis segítség a Paleo étrend szabályainak betartásához.
A paleo étrend támogatja az alábbi ételek fogyasztását:
-
Zöldségek
-
Állati húsok
-
Állati zsírok, így a sertészsír, kacsazsír, libazsír
-
Halfélék, tenger gyümölcsei
-
Mandula, kesudió, törökmogyoró, pisztácia, fenyőmag, dió, tökmag, gesztenye
-
Gombák
-
Tojás, mely minden formájában felhasználható, így ehetjük önmagában, besűríthetjük vele az ételeket, és süthetünk is vele
-
Hidegen sajtolt növényi zsírok, az olívaolaj és a kókuszolaj (vagy zsír), a tökmagolaj és az egyéb magolajak
-
Megengedett a kemény sajtok fogyasztása is, de csak a realista paleo-ban
A paleo étrendet folytatók körében nem fogyaszthatóak az alábbiak:
-
a liszt, így a gabonafélék (búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok, stb.). Ezek helyettesítésére azonban több lehetőségünk is van, használhatunk kókuszlisztet, szezámmaglisztet, szezámpelyhet, lenmaglisztet, mandulalisztet, diólisztet, máklisztet, tökmaglisztet, mogyorólisztet
-
Hüvelyesek (babfélék, borsók, szója, amerikai földimogyoró, stb.)
-
Tej és tejtermékek, melyek azonban pótolhatók növényi tejekkel (pl. kókusztej, mandulatej). Nem paleo tej a rizstej, szójatej.
-
Szolanin- vagy lektintartalmú zöldségek (burgonyafélék, paradicsom, paprika, padlizsán)
-
Hidrogénezett növényi olaj, transz-zsírok, margarin
-
Hozzáadott cukor (fruktózt is ideértve)
-
A fruktóz veszélyessége miatt a paleo nem tanácsolja túl sok édes gyümölcs fogyasztását
-
Készételek, amelyek a fenti tiltólistán szereplő összetevők közül bármit is tartalmaznak
-
Kerüljük a keményítőt (kukorica, burgonyafélék)
Utolsó kommentek