Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Végre nem kell választani a tészta és az egészséges életmód között

Számos fogyókúrás cikkben olvashatjuk, hogy ha a súlycsökkentés a cél, vagy ha diétázol, akkor tilos tésztát enni. A hagyományos tésztáknak nagy a szénhidráttartalmuk, és a búzaliszttel üres kalóriákat juttatsz a szervezetedbe, melyek egy ideig biztosítják a telítettségérzetet, de csakhamar megéhezel újra. Be kell látnunk, tényleg van némi igazság a fenti érvekben… mármint ha a hagyományos fehér lisztes tésztákról van szó! Mi a Fitthin tésztánál viszont pont azt szeretnénk bebizonyítani, hogy nem kell lemondanod a magyar konyhában sokat és sokszínűen használt tésztáról, csupán meg kell találnod a megfelelő egészségesebb, esetleg diétás verziót. Lássuk tehát az egészséges tésztaalternatívákat:

 

Durumtészta

A durumdara egy igen közismert és értékes alapanyag, többek között ebből készülnek az „igazi” olasz száraztészták is. A durumdarából készült tésztának rendkívül sok előnyös hatása van a hagyományos lisztből készült tésztákkal szemben: sokkal laktatóbb, kevesebb is elegendő belőle, tovább biztosít eltelítettség-érzetet, tehát később éhezel meg; tojásmentes, ergo koleszterinmentes, cukorbeteg-barát; tele van értékes vitaminokkal, fehérjékkel, rostokkal.

A Fitthin diétás durumtésztákkal a durumdara áldásos hatásain kívül még egy értékes alapanyag, a konjac liszt előnyeit is élvezheted. Ez a világszerte ismert lisztféleség kivételes nedvességmegkötő képességgel rendelkezik – ennek köszönhetően növeli a telítettségérzetet és elősegíti a fogyást, hiszen a szervezetünk nem képes kalóriát előállítani belőle.

 

Paleo tészták

A paleo életmód elveiről és előnyeiről már korábban olvashattatok. Azonban ha még nem állsz készen az életmód- és étrendváltásra, Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos tésztáink akkor is kiváló választás lehet számodra, legyen szó arról, hogy fogyókúrázol, vagy csak egészségesebben szeretnél élni. A lenmagliszt és a tökmagliszt amellett, hogy szervezetünket vitaminokkal látja el, rengeteg esszenciális olajat is tartalmaz, melyek jelentősen növelik tésztáink tápértékét és nagyban hozzájárulnak a szervezet belső egyensúlyának fenntartásához.

 

Teljes kiőrlésű tészta

Köztudott, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült tészták sokkal egészségesebbek hagyományos társaiknál, hiszen a búza minden részét felhasználják, így több tápanyag található bennük. Fokozzák a telítettség érzését, és értékes növényi rostokat tartalmaznak. Azonban fogyasztásukat diéták vagy fogyókúra esetén nem szabad túlzásba vinni, hiszen kalóriaértékük nagyobb, mint a fehér lisztes tésztáké.

Olvasd el a teljes cikket itt.

0 Tovább

Ezeket érdemes tudnod, mielőtt belevágsz a paleo életmódba

Napjainkban egyre többen próbálják ki a paleo étrendet, melynek alapelveiről már olvashattatok egy korábbi bejegyzésünkben. Mai cikkünkben egy kis iránymutatást szeretnénk adni nektek, hogy mire érdemes odafigyelnetek, ha ezt az életmódot választjátok.

 

A paleo és a napi kalóriabevitel: Magyarországon a legtöbben, akik a paleolit táplálkozás mellett döntenek, fogyókúrás céllal teszik ezt. Ha te is közéjük tartozol, készülj fel arra, hogy valószínűleg fel kell majd hagynod a kalóriaszámlálással. Mivel a paleo étrend rengeteg fehérje- és zsírdús élelmiszert tartalmaz, előfordulhat, hogy annyira jól laksz egy-egy étkezésnél, hogy aznap kicsit kevesebb lesz a kalóriabeviteled, mint máskor. Azonban nem kell megijedni – a lényeg az, hogy jól lakj és jól érezd magad a bőrödben. Próbálj figyelni szervezeted jelzéseire, és azokat követni.

 

Célszerű a paleo ételeket fokozatosan bevezetni az étrendedbe. Ha követed ezt a tanácsot, az áttérés valószínűleg könnyebben fog menni, mintha egyik napról a másikra kiiktatnál bizonyos élelmiszereket a táplálkozásodból. A mi javaslatunk az, hogy próbálj meg egyszerre csak egy fajta ételt helyettesíteni egy paleo változattal – például a tehéntejet mandula- vagy kókusztejjel, vagy a búzalisztből készült tésztát Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos száraztésztáinkkal. Így életmódváltásod fokozatos és szinte lemondásoktól mentes lesz.

Megjegyzés: a fokozatos váltás egyetlen hátránya, hogy nem lesz drasztikus változás a közérzetedben. Ha erre vágysz, megpróbálhatsz áttérni a paleolit életmódra egyik napról a másikra is. Ekkor rögtön érezni fogod az étrend hatásait, viszont azzal is számolnod kell, hogy a jóval kevesebb szénhidrát miatt kezdetben fáradékonyabb leszel.

 

A paleo életmód sok diétával ellentétben nem csak fogyókúrás célokra alkalmazható. Rengetegen választják ezt a fajta táplálkozást egészségvédő hatása miatt is. Hiszen a paleolit táplálkozás alapja a gyökereinkhez, az ősi vadászó-halászó életmódhoz való visszatérést jelenti. Köztudott, hogy a paleolit korban élők még nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségektől, cukorbetegségtől, és fogyókúrákkal sem kellett „kínozniuk” magukat, hiszen a túlsúly is ismeretlen volt számukra.


A paleo életmód azon alapul, hogy szervezetünknek azokat a tápanyagokat adjuk meg, melyekhez már az őskorban hozzászokott, hiszen ez van a génjeinkbe kódolva, ezeket tudjuk a legjobban feldolgozni. Szerencsére napjainkban már kialakult a realista paleo is, mely a modern kori életvitelre szabja őseink étrendjét – így bárkinek könnyen hozzáférhető és kivitelezhető ez a fajta életstílus.

Olvasd el a teljes cikket itt.

0 Tovább

Táplálkozási kisokos

Mai cikkünkben arra kaphattok választ, hogy egy egészséges életmódhoz milyen tápanyagok szükségesek, és hogy milyen arányban érdemes bevinni ezeket szervezetünkbe. Néhány fogyókúra azt vallja, hogy érdemes minden étkezésnél csak egyféle tápanyagot fogyasztani, mert szervezetünk így könnyebben bontja le azokat. Azonban újabb kutatások bebizonyították, hogy ennek nincs valós alapja. Így még ha diétázol is, próbáld úgy összeválogatni egy-egy étkezés tartalmát, hogy elegendő fehérjét, szénhidrátot, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat fogyassz. Ügyelj arra, hogy a túlságosan alacsony szénhidrát- vagy magas fehérjefogyasztás (amely több fogyókúra alapelve) sem tesz jót a szervezetnek.

Fehérjék

  • A fehérjéket aminosavak építik fel. Ezen aminosavak felét szervezetünk is elő tudja állítani – a másik felét azonban nem, így azokat külső forrásból, az elfogyasztott ételekből kell bevinni.

  • Fontos szerepet játszanak az izomépítésben, valamint fehérjékből épül fel a köröm, a haj és a csont is.

  • Táplálkozásod nagyjából 20-25%-a álljon fehérjéből (ez egy felnőtt embernél kb. 55-65 gramm). A legideálisabb, ha ezt nagyjából fele-fele arányban viszed be állati és növényi forrásokból.

  • Ideális fehérjeforrások: húsok, halfélék, tojás, szója, hüvelyesek, sötétzöld zöldségek (pl. kelkáposzta, brokkoli), tej és tejtermékek.

Szénhidrátok

  • A szénhidrátok a szervezet alapvető energiaszolgáltatói. Éppen ezért nagyon fontos, hogy még egy „kemény” fogyókúra alatt sem szabad megvonnod magadtól, hiszen ha ez történik, a szervezeted csak a már meglévő forrásokhoz, vagyis az izmokhoz tud nyúlni, és azokat kezdi lebontani.

  • Inkább arra érdemes odafigyelni, hogy reggel fogyaszd a legtöbb szénhidrátot, hiszen a nap folyamán szükséged lesz az energiára.

  • Napi tápanyagbeviteled kb. 60%-a legyen szénhidrát (egy felnőttnél ez olyan 200 grammot jelent), és ezek főleg összetett, lassan felszívódó szénhidrátok legyenek – szervezeted ezekből profitál a legjobban.

  • Összetett szénhidrátok találhatók a következő élelmiszerekben: teljes kiőrlésű termékek, barna rizs, gyümölcsök, zöldségek, durumtészta, és a kifejezetten diétás célra készült Fitthin Diétás durum száraztészták.

Zsírok

  • A zsírok felelősek többek között a szervezet állandó hőmérsékleten tartásáért, tartalék energiát szolgáltatnak, valamint sejtjeink falát építik fel.

  • Bevitelük azért is fontos, mert bizonyos vitaminok zsírban oldódnak, ezeket zsírokkal visszük be a szervezetbe, ahol testünk fel tudja dolgozni őket.

  • A telítetlen és telített zsírsavak közül fontos, hogy az utóbbiból vigyél be kevesebbet. A zsírok napi tápanyagbeviteled nagyjából 15-20%-át tegyék ki.

  • Egészséges zsírok forrásai például a halak, olívaolaj, olajos magvak és magolajak (a lenmag és a tökmag is ide tartoznak, melyek Paleo tésztáink alapját is képezik), avokádó, tejtermékek.

Kattints ide a teljes cikkért.

0 Tovább

Fogyókúrás tévhitek

„Könnyű dolga van a fogyókúrázóknak” – mondhatnánk, hiszen számtalan könyv, blog, tévéműsor foglalkozik azzal, hogy a fogyni vágyókat segítse céljaik elérésében.  Azonban ha egy valóban eredményes, tartós testsúlycsökkentő diétára vágysz, érdemes odafigyelni, hiszen rengeteg tévhit kering a köztudatban ezzel kapcsolatban. Mi összegyűjtöttük nektek az 5 leggyakoribbat, és lerántjuk róluk a leplet.

 

1. Este 6 után ne egyél!

Szinte minden fogyókúrával foglalkozó oldalon szembejön az állítás, miszerint az este 6 óra után bevitt kalóriák zsírrá alakulnak a szervezetben, és súlygyarapodást eredményeznek. De valójában a szervezet nem ismeri az órát, ugyanúgy reagál a bevitt tápanyagokra minden időben. Azt viszont tényleg érdemes megfogadni (ha diétázol, ha nem), hogy lefekvés előtt néhány órával már ne fogyassz nehéz ételeket a nyugodtabb alvás érdekében.

 

2. Ha a célod a fogyás, válaszd a salátát.

Légy elővigyázatos: nem minden saláta diétás! Ha étteremben eszel, ellenőrizd salátád összetevőit. Kerüld a magas kalória- és cukortartalmú önteteket, válassz inkább minél több friss zöldséget és magvakat tartalmazó salátát.

 

3. Törekedj a szénhidrátmentes étrendre.

Rengeteg diéta alapja a szénhidrátokban szegény vagy azoktól teljesen mentes életmód. Azonban itt is ügyelni kell arra, hogy ne essünk át a ló túloldalára, hiszen a szénhidrátok nagyon fontos szerepet játszanak a szervezet energiaellátásában. Törekedni kell arra, hogy minden tápanyagból és vitaminból eleget fogyasszunk, reggelire pedig nyugodtan fogyaszthatsz szénhidrátdúsabb ételt is, hiszen a nap folyamán szükség lesz az energiára.

 

4. A „light” termékek fogyasztanak.

Egyre több élelmiszernek elérhető „diétás” vagy „light” változata. Azonban mielőtt egy terméket megvásárolsz, mindig ellenőrizd az összetevők listáját. Sok esetben a „light” címke csak annyit jelent, hogy a termék ugyan kevesebb zsírt tartalmaz, de ezt szénhidráttal (sok esetben cukorral!) helyettesítik, így a termék már nem is annyira „diétás.”

 

5. A drasztikus fogyókúra a legjobb megoldás.

Sokan azt a megoldást választják, ha fogyni szeretnének, hogy egyik napról a másikra kiiktatnak bizonyos (főleg magas szénhidráttartalmú) élelmiszereket étrendjükből, és drasztikus, kalóriacsökkentett diétába kezdenek. Ezzel csak az a probléma, hogy ugyan gyors és látványos eredményt lehet velük elérni, szinte lehetetlen tartani ezeket a diétákat. Szervezetünk egy idő után éhezni kezd, és megindul a „jojó-effektus,” vagyis a leadott kilókat gyorsan vissza is szedjük.

A mi javaslatunk az, hogy próbálj egy tartós fogyást ígérő, ám könnyen betartható diétás étrendet összeállítani magadnak. Ebben szerencsére mi is segítségedre lehetünk:Fitthin diétás durumtésztáinkkal nem kell lemondanod egy olyan finomságról, mint a tészta, és gondosan válogatott összetevőinek (a durumdarának és a konjac lisztnek) köszönhetően a felesleges kilók miatt sem kell aggódnod.

Kattints ide a teljes cikkért.

0 Tovább

26. heti diétás recept - Fitthin Paleo lenmagos Arrabiata

Július első napján és egyben péntekén egy valóban pofonegyszerű diétás tésztarecepttel készültünk nektek, amivel nem kell sok időt tölteni a tűzhely mellett ebben a nagy melegben, és igazán kevés hosszávaló szükséges hozzá.

Paleo lenmagos Arrabiata

hozzávalók/1 adag:

  • 55 g Fitthin Paleo lenmagos csőtészta

  • 70 g sűrített paradicsom

  • 2 gerezd fokhagyma

  • friss vagy szárított chilipaprika ízlés szerint

  • kevés olívaolaj

  • némi parmezán

elkészítés:

  1. Öntsük az előre kimért paradicsomsűrítményt egy lábasba, és adjuk hozzá az apróra vágott vagy préselt fokhagymát, az olívaolajat és a chilit.

  2. Lassú tűzön kavargatva hagyjuk rotyogni 2-3 percig.

  3. A tűzről félrehúzva ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.

  4. Közben forrásban lévő sós vízben főzzük meg a tésztát 12-15 percig.

  5. Majd szürjük le és öntsük a tésztát szószos lábasba.

  6. Lassú tűzön keverjük össze a tésztát a szósszal, és már kész is.

  7. Mértékletesen szórjuk meg parmezánnal.

Jó étvágyat kívánunk!


A teljes cikkért kattints ide.

0 Tovább

fitthin

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek