Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

29. heti recept - Fitthin Diétás durum spenótos tészta

A mai receptünkben a spenót kapott főszerepet. Ez az ízletes zöldség nagyban hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, emésztőrendszerünk helyreállításához. Diétázók, fogyókúrázók számára ideális társ.

A legtöbben főzelék formájában találkoztunk eddig a spenóttal, ma azonban egy újabb felhasználási módjára tehetünk szert.

Hozzávalók/1 adag:

  • 30g spenót – mirelit vagy friss is lehet
  • 20g natúr joghurt – 1–2 evőkanál
  • 55g Fitthin Diétás durum csőtészta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma fehér része
  • 30g zöldség – brokkoli, karfiol, sárgarépa vegyesen
  • só, bors ízlés szerint
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. Egy lábasban a brokkolit, karfiolt, a felkarikázott sárgarépát és újhagymát egy csipet sóval, kevés olívaolajon fedő alatt puhára pároljuk.
  2. Ha a párolás kész, hozzáadjuk a spenótot, a gerezd fokhagymát belepréseljük, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, ezeket összefőzzük.
  3. Adjuk hozzá a natúr joghurtot, ízlés szerint még sót és borsot.
  4. A Fitthin Diétás durum csőtésztát előírás szerint kifőzzük.
  5. Összekeverjük a spenótos zöldségeket a tésztával és tálaljuk.

Diétásoknak tökéletes ebéd vagy vacsora – ha valaki egy kicsit csalni szeretne, egy kevés sajtot reszelhet az étel tetejére.

Jó étvágyat kívánunk!

A teljes cikket itt elérheted!

0 Tovább

Dobd fel az esős napokat színes ételekkel

Egész nap esett az eső és sajnos még most is szürkeséget látunk, ha kinézünk az ablakon. Úgy gondoltuk tehát, itt az ideje, hogy cikkünkkel egy kis színt csempésszünk a mai napba.

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása milyen nagy szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Azzal azonban kevesebbszer találkozunk, hogy melyik színű zöldség és gyümölcs milyen hatóanyagokkal járul hozzá egészségünkhöz.

Ha mindenképp ki szeretnénk választani a főbb kategóriákat, három színt fontos megemlíteni: zöld, sárga/narancssárga és a piros. Az ilyen színű zöldségeket és gyümölcsöket soha ne hagyjuk ki étrendünkből.

Zöld

A legtöbb zöldség – ahogy az a nevében is benne van – zöld színű. Ezt a színt a klorofill adja, mely fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Jó antioxidáns, ami minden fogyókúrázónak és diétázónak elengedhetetlen társa a mindennapokban.

Legtöbbet ajánlott zöld színű zöldségek és gyümölcsök:

  • spenót, petrezselyem, brokkoli, uborka, kelbimbó, kelkáposzta, articsóka, spárga
  • zöldalma, kivi, zöld körte, szőlő

A spenótból készíthetünk spenótos tésztát, amihez tökéletes választás például a Fitthin Diétás durum Spagettink.

Sárga/narancssárga

Ezek a zöldségek és gyümölcsök immunrendszerünk erősítésével segítik elő egészségünk megtartását, magas C-vitamin és antioxidáns tartalmúak.

Legtöbbet ajánlott sárga/narancssárga színű zöldségek és gyümölcsök:

  • sárgarépa, tök, sütőtök, sárga cékla
  • sárgadinnye, körte, grapefruit, citrom, ananász

Sárgarépából és tökből ízletes szószt készíthetünk például a Fitthin Diétás durum Csőtésztánkra.

Piros

A piros zöldségek és gyümölcsök fogyasztása szintén hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, ezen kívül pedig szellemi tevékenységünket is serkentik és memóriánkat is karban tartják.

Legtöbbet ajánlott piros színű zöldségek és gyümölcsök:

  • cékla, vöröshagyma, paradicsom – utóbbi a paleo étrendben nem, de a reális paleo étrendben már elfogadott
  • piros alma, málna, eper, piros grapefruit, görögdinnye, ribizli

A piros színű gyümölcsökből ízletes turmixot készíthetünk tízóraira vagy uzsonnára.

Kattints ide a teljes cikkért!

0 Tovább

5 aranyszabály, hogyan állítsd helyre szervezeted fesztiválozás után

Itt a nyár – és ha nyár, akkor fesztiválszezon! Hazánk is több híres zenei és egyéb fesztiválnak ad helyet ebben az évszakban, és bár igazán nagy buli és élmény fesztiválozni, be kell látnunk, hogy az egy- vagy akár többhetes mulatságok megterhelik szervezetünket. Így még azoknak is nehéz visszarázódni a mindennapokba a táplálkozást tekintve, akik előtte is már odafigyeltek az egészségükre.

Egy fesztivál ideje alatt a nehéz és zsíros ételek (hamburger, lángos, gyros stb.) mellett az alkohol – olykor – mértéktelen fogyasztása akár pár nap alatt is felboríthatja az emésztőrendszerünk normális működését, de ilyenkor sem szabad csüggedni, jól kontrollált diétával, egyszerű és olcsó praktikákkal hamar vissza tudunk térni a rendes kerékvágásba.

1. Az első és talán legfontosabb, hogy hidratáljuk szervezetünket az elfogyasztott alkoholmennyiség után, azért, hogy májunknak legyen ideje regenerálódni. Igyunk tehát sok folyadékot: a víz ebben az esetben is legjobb barátunk legyen, de több méregtelenítő hatású gyógynövényt is ismerünk, amiből teákat is készítenek – ilyen például a csipkerózsa, articsóka és az apróbojtorján is.

2. Ahhoz, hogy szervezetünk helyreálljon egy-egy fesztivál után, a szokottnál is több zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott, hiszen azon kívül, hogy magas rosttartalmuk segíti az emésztőrendszer gyorsabb működését, pótolja a szervezetből hiányzó vitaminokat és az ásványi sókat. Az emésztés helyreállításában segít, ha napi kétszer, de legalább egyszer egy-egy evőkanál korpát, zabpelyhet és lenmagot (amelyből Paleo tésztáink közül több is készül) összekeverünk natúr joghurttal – ízesíteni lehet zöldfűszerrel (pl. kapor, bazsalikom), de friss gyümölcsökkel is (pl. eper, bogyós gyümölcsök).

3. Kerüljük a nehéz és zsíros ételeket, épp eleget fogyasztottunk belőle a fesztivál ideje alatt. Mindemellett a szénhidrát bevitele azért most elég fontos tényező. A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása tehát emiatt is elengedhetetlen, de próbáljunk odafigyelni arra, hogy csak olyan ételből vigyünk be szénhidrátot a szervezetünkbe, ami nem terheli meg azt: így a teljes kiőrlésű lisztből, durumlisztből készült ételek tökéletes választás lehetnek, mint például a Fitthin Diétás durum száraztésztáink.

4. Bár a zsíros ételek kerülése ajánlott, ahogy már előző cikkünkben írtuk, egészséges zsírok bevitele fontos többek között a vitaminok felszívódásának segítésében. Fogyasszunk tehát halat, olajos magvakat, olívaolajban sült ételeket.

5. Végezetül ne felejtsük el azt, hogy egy ilyen esemény nem csak a testre, de a szellemi képességeinkre is hatást gyakorol, igyekezzünk tehát minél többet pihenni egy fesztivál után. Megfelelő diétával és pihenéssel együtt hamar visszarázódhatunk a mindennapokba.

Olvass tovább itt!

0 Tovább

Melegben is essen jól!

fitthin tészta spagetti durum lenmag egészség diétaSenki sem szeret a kánikulában órákat a tűzhely mellett állva sütni-főzni, nem csak azért, mert alapból is nagy a hőség, de a hosszú elkészítési időt igénylő ételek általában az emésztőrendszer számára is megterhelőbbek. A melegben ugyanakkor az étvágy is meglehetősen lecsökken, hajlamosak vagyunk nagyon keveset vagy egyáltalán semmit sem enni a nap folyamán, ami nagyon káros szervezetünk számára.

Tehát még ilyen melegben is fontos, hogy odafigyeljünk a napi ötszöri étkezésre, így mai cikkünkben olyan ételeket soroltatunk fel, amelyek egy ilyen meleg nyári nap folyamán nem csak, hogy rövid időn belül elkészíthetők, de könnyen emészthetőek és egészségesek is.

Reggeli

A nap legfontosabb étkezése – kell, hogy elegendő tápanyagot vigyünk be a szervezetünkbe, hogy egész napos lendületet adjon számunkra. A tojás mindig kiváló választás reggelire, egyszerűen és sokféleképpen elkészíthető. Készíthetünk omlettet zöldségekkel, főtt tojást paradicsomos salátaágyon, de készíthetünk akár zabpelyhes reggelit is natúr joghurttal és gyümölcsökkel.

Tízórai

Sokan hajlandóak megfeledkezni a nap ezen étkezéséről (az uzsonnával egyetemben), ám a tízórai legalább annyira fontos, mint a többi étkezés. Egyszerű és gyorsan elkészíthető tízórai például egy zöldségturmix: uborkából, zellerszárból, spenótból vagy zöldbúzafűből, esetleg ezek vegyítésével olyan italokat készíthetünk, amelyek amellett, hogy finomak, egészségesek is és méregtelenítő hatásuk sem utolsó szempont. Friss citrom levével és egy kevés mézzel ízesíthetjük is őket.

Ebéd

Ajánlott legalább egyszer főtt ételt enni naponta. Ebédre pompás ötlet lehet a fokhagymás-cukkinis tészta, akár Diétás durum Spagettiből, akár Paleo lenmagos Szélesmetéltből. Elkészíteni sem tart sokáig és amellett, hogy laktató, bármilyen diétás/fogyókúrás étrendhez tökéletesen megfelelő étel.

Uzsonna

Egy ivójoghurt sokszor csodákra képes, a nap hátralevő részéhez megadja a maradék lendületet, és ma már szerencsére elérhető áron kapható a boltokban több olyan ivójoghurt is, aminek csökkentett a cukor- és zsírtartalma.

Vacsora

A nap végén jólesik egy könnyű és gyorsan elkészíthető vacsora, hiszen – főleg mostanában – még este sem hűl le túlzottan a levegő. Egy kis adag zöldfűszeres csirkemell bőven elegendő lehet zöldségágyon – és hogy ne legyenek egyhangúak fogásaink, nyugodtan kísérletezhetünk a zöldség (például rukkola) mellé gyümölcs (például gránátalma) hozzáadásával is.

Végül ne felejtsük el megemlíteni azt sem, hogy a hőségben szükséges a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele is, igyunk elegendő vizet (feldobhatjuk esetleg citrom-, lime-, uborkaszeletekkel és egy kevés mentalevéllel), és bár a melegben senki sem szeret meleget inni, néha egy bögre zöldteát is beiktathatunk mindennapjainkba.

Ide kattintva tovább olvashatsz!

0 Tovább

28. heti recept - Fitthin paleo fokhagymás-csirkés spagetti

Mai receptünk egy könnyű, de mégis laktató tésztaétel, mely megfelel a paleo étrendnek. A receptben Paleo lenmagos tésztánkat választottuk alapanyagként, azonban ha fogyókúrázol, elkészítheted Diétás durum spagettiből is, így egy fogyókúrás, fehérjében gazdag tésztaétel lesz belőle.

Fitthin Paleo fokhagymás-csirkés spagetti

hozzávalók/1 adag:

  • 55 g Fitthin Paleo lenmagos spagetti
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 70 g csirkemell-filé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csipet só és bors
  • némi petrezselyem
  • egy csipet chili (ízlés szerint)

elkészítés:

  1. A csirkemellet felkockázzuk, majd sózzuk és borsozzuk.
    Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, majd fél órára állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
  2. A tésztát bő sós vízben készre főzzük 10-12 perc alatt, majd leszűrjük.
  3. A fokhagymát apróra vágjuk, és egy kevés olívaolajon néhány percig pirítjuk egy serpenyőben.
  4. Hozzáadjuk a csirkét, majd 8-10 percig kis lángon pirítjuk, míg szép aranybarna színt nem kap.
  5. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a petrezselymet és a chilit.
  6. Végül összekeverjük a csirkét a spagettivel, és melegen tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!

A teljes cikket itt érheted el!

0 Tovább

fitthin

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek