Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

30. heti recept - Fitthin Paleo lenmagos tészta ínycsiklandozó tojáskrémmel

fitthin paleo tészta diéta fogyókúra egészség életmódMai receptünk – a nagy melegre való tekintettel – rövid idő alatt elkészíthető, hogy ne kelljen sokáig a tűzhely mellett ácsorogni. Igazán ízletes lehet akár ebédre, akár vacsorára. Paleolit életmódot folytató olvasóink ugyan úgy fogyaszthatják, mint a fogyókúrázni vágyók.

Hozzávalók/1 adag (55 g):

  • Fitthin Paleo lenmagos szélesmetélt (55 g)
     
  • 3–4 tojás
     
  • 2 gerezd fokhagyma
     
  • 2–3 evőkanál sűrű kókusztejszín
     
  • só, bors, petrezselyem
     
  • 1 evőkanál mustár
     
  • 2 vékony szelet bacon – fogyókúrázók ki is hagyhatják, de nem feltétel

Elkészítés:

  1. A tojásokat sós vízben keményre főzzük. Ezalatt kifőzzük a Fitthin Paleo lenmagos szélesmetéltünket is, szintén sós vízben.
     
  2. Ha a tojás megfőtt, szétválasztjuk a sárgáját. Ezt villával összetörjük, amennyire tudjuk. A fehérjét apróra kockázzuk.
     
  3. A bacont felvágjuk, majd saját zsírjában megpirítjuk.
     
  4. A tojáshoz hozzáadjuk a kókusztejszínt, a zúzott fokhagymagerezdeket és a mustárt.
     
  5. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá petrezselymet.
     
  6. A kifőtt tésztára tesszük a tojáskrémet, megszórjuk a pirított baconnel.
     
  7. Tetejére akár szórhatunk egy teáskanálnyi lenmagot.

A tojáskrémes tésztánkat ezután tálalhatjuk. Ha esetleg több krémet készítettünk, mint ami elég lenne az egy adag tésztához, hűtőben tárolva rövid ideig még eláll. Fogyaszthatjuk sültek mellé is, de kenyérre kenve is tökéletes vacsora. Jó étvágyat kívánunk!

0 Tovább

A sikeres fogyáshoz nem elég csak a mozgás

Sokan azt gondoljuk, elég csak mozognunk valamit és a fölösleges kilók maguktól tűnnek majd el rólunk. Belekezdünk mindenféle sportba, legyen az konditermi edzés, otthoni gyakorlatok, futás vagy egyéb más lehetőségek. Való igaz, a mozgástól felgyorsul az anyagcsere, megindul a zsírégetés és az izmok erősödése, egy idő után ez mégsem elegendő az esetleges célkitűzéshez.

A sikeres fogyáshoz nem elég csupán sportolnunk, étrendünket is teljesen át kell alakítanunk. Mert bár az tűnhet a legkézenfekvőbb magyarázatnak a hízásra, hogy rohanó mindennapjainkban nincs elég időnk mozogni, mégis sokan elfelejtik, hogy a helytelen táplálkozás talán sokkal jobban hozzájárul ehhez a folyamathoz. Hiszen pont a sietség miatt nincs időnk a rendszeres és megfelelő ételek elfogyasztására. Napi egyszer, talán kétszer, ha belefér egy étkezés, az is egyszerre nagy adag és természetesen a legtöbb esetben gyorséttermi kaja az időhiány miatt. Mivel azért állunk neki a fogyókúrának, hogy megszabaduljunk a fölösleges kilóktól, egyensúlyba kell hoznunk a mozgást az étkezéssel.
 

  • Minden nap elegendő tápanyagot vigyünk be szervezetünkbe. Próbáljunk meg napi ötször étkezni, kevesebbet, de minőségi ételt. Tápanyagokban legyen gazdag és mindenből legyen elég: fehérjéből, szénhidrátból, rostokból ugyan úgy szükséges fogyasztanunk, hiszen mindegyik elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez. A Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos, valamit a Fitthin Diétás durum száraztésztáink tökéletesen kielégítik ezt az igényt, tehát fogyókúrázóknak előszeretettel ajánljuk is őket.
     
  • Figyeljünk oda, hogy az étkezés mellett elegendő folyadékot is igyunk, hiszen a sport megizzaszt minket, amivel folyadékot veszítünk. Fontos tehát pótolni azt vízzel, zöldteával, frissen facsart gyümölcslével.
     
  • Hogy a mozgás, amit végzünk hatásos legyen, arra is oda kell figyelnünk, mikor eszünk. A reggeli elengedhetetlen ebben az esetben is. Erre – mint általában – a legmegfelelőbbek a lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ételek.
     
  • Bár fontos a megfelelő mennyiségű tápanyag bevitele szervezetünkbe, egy fogyókúra során azért jó, ha odafigyelünk a kalória-bevitelre is. Ennek lényege, hogy több kalóriát ne vigyünk be szervezetünkbe egy napi étkezésünk során, mint ami az alapvető működésünkhöz szükséges. Sport közben így testünk kénytelen lesz a tartalékaihoz nyúlni, ami eredményes fogyáshoz vezet.
     
  • Ne felejtsük el, hogy ha nem viszünk be elegendő tápanyagot szervezetünkbe, a zsírtartalékaink helyett az izmainkból fog energiát elvenni a mozgás, ami viszont negatív eredményeket hozhat fogyókúránk során.
     
  • Próbáljuk étkezéseinket egy adott edzés előtt legalább egy órával letudni, hogy az emésztés már ne vegyen el energiát szervezetünktől mozgás közben.
     
  • Bizony, a csokoládé és rossz szénhidrátok fogyasztása a sikeres diéta érdekében tiltólistások. Bár ritkán – és inkább a fogyókúra vége felé – megengedhetünk magunknak egy-egy „bűnözős napot”, törekedjünk ezek teljes elhagyására.
     

A mozgás és az étkezés összeegyeztetése nem csupán az eredményes fogyás szempontjából elengedhetetlen. Ha sikerül harmonizálnunk a kettőt, biztosan sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. Nem csak azért, mert a tükörképünk végre elkezd tetszeni, de lelkünk is felfrissül.

Kattints ide a teljes cikkért!

0 Tovább

Az vagy, amit megeszel - Az étkezés hatása a lélekre

Ahogy az a címben is olvasható, az vagy, amit megeszel. Ha nem is szó szerint kell értelmezni, átvitt értelemben igenis sok mondanivalója van ennek a mondásnak.

Mai cikkünkben arról írunk, hogy hogyan befolyásolhatja az étkezés a fizikai képességeinket, ezen túl pedig milyen hatással van közérzetünkre, hogyan hat lelki világunkra.

Az egészségtelen ételek megterhelik szervezetünket. A túl zsíros, túl cukros, túl sok, túl kevés étel és a rendszertelen étkezés mind rossz hatással van ránk, ami nem csak fizikailag terhel minket a mindennapokban, de a lelkünkre sincs jó hatással.

  • A túl sok étel fogyasztása – akár egyszerre, akár egy nap alatt többször sok – azon túl, hogy nehezíti az emésztést, rosszulléttel járó teltségérzetet ad és idővel a hízás is megindul, szellemi tevékenységünkben is gátol. Lassabban dolgozunk, nehezebben állunk neki a teendőinknek, cselekvésképtelennek érezzük magunkat. A levertség és fáradtság mellett pedig a hízás látványos bekövetkezte miatt a tükörbe sem jó ízzel nézünk bele.
     
  • Ugyanez a helyzet a túl kevés ételfogyasztás során is. A folyamatos energiahiány miatt levertnek, tehetetlennek érezhetjük magunkat, valamint lelkileg sem érezzük magunkat a toppon.
     
  • A túl sok, nem megfelelő minőségű cukor fogyasztása sem javasolt sem fizikai-, sem lelki egészségünkre nézve. Bár a cukor felpörget és energiát ad, ha túl sokat fogyasztunk belőle, ugyan olyan hirtelen visszaeshet az energiaszintünk, hosszabb távon pedig sokkal fáradtabbnak érezzük magunkat.
     
  • A rendszertelen étkezést pedig talán említeni se kell, milyen rossz hatással van életünkre. Valójában ez a „farkába harapott kígyó” képét jeleníti meg: a rohanás miatt nem tudunk rendesen étkezni, ez feszültséget és stresszt von maga után, ugyanakkor azon is stresszeljük magunkat, hogy nem tudunk rendszert kialakítani étrendünkben. Nincs kialakítva benne semmilyen szisztéma, ami miatt környezetünkben, valamint lelkünkben sem tudjuk megtalálni az összhangot.
     

Mind testi, mind lelki harmóniánk eléréséhez fontos, hogy tudatosan étkezzünk. Ehhez azonban – ahogy azt már megírtuk egy előző cikkünkben – türelem, odafigyelés, kitartás és mindenekelőtt gyakorlás szükséges. Ha odafigyelünk a helyes táplálkozásra – miközben fontos a nyugodt környezet is –, testünkkel együtt lelkünket is meg tudjuk tisztítani.

Figyeljünk oda, miből mennyit eszünk, hogy ne terheljük le szervezetünket. Idővel észrevesszük a változást, hogy bár kevesebb és minőségi cukrot – nádcukor, nyírfacukor – fogyasztunk, mégis sokkal több az energiánk nem csak egy, de több napra is. És bár nem fogyasztunk nagy adagokat ebédre sem, rá fogunk jönni, hogy a kevesebb, de tápanyagokban gazdagabb étel nem, hogy leterhelni nem fog minket, de ugyan úgy lendületet, energiát ad fizikailag és lelkileg is – pont emiatt lehet megfelelő választás a Fitthin Diétás durum száraztésztánk valamelyike.

Mert a kevesebb, az bizony néha több!

Kattints ide a továbbiakért!

0 Tovább

A bűnözős napok szerepe az életmódváltásban

Tegnapi cikkünkben megtudhattatok pár tippet, hogyan kezdjetek neki egy életmódváltásnak. Felsoroltuk, mik fontosak ahhoz, hogy könnyebben indítsátok el ezt a folyamatot.

A türelem, kísérletezés, régi ételek lecserélése, a megfelelő mozgásforma megtalálása és a rendszeresség mellett említést tettünk az úgynevezett „bűnözős napokról” is. Bár sokan úgy gondolhatjátok, ennek nincs helye egy egészséges életmódra történő váltáskor, mi mégis úgy hisszük, ennyit igazán megengedhetünk magunknak.

Hogy miért?

Egy teljesen más életmódra nehezen áll át szervezetünk, amihez sok idő kell. Főleg a legelején nagyon fontos, hogy kitartóak legyünk elhatározásunk mellett, hogy ezután könnyebben szokjunk hozzá a változáshoz. Mindent azonban nem lehet egyszerre.

A „bűnözős napok” úgy segítenek az életmódváltásban, hogy megengedik azt, hogy ritkán ugyan, de kielégíthessük az édesség/pizza/egyéb szenvedélyünk iránti vágyat. Na de! Nem szabad túlzásokba esni!

A váltás legelején óvatosan bánjunk ezzel, hiszen könnyen visszaeshetünk a változtatás előtti állapotunkba. Javasolt tehát az elején minél ritkábban megejteni ezeket a napokat: két-háromhetente egy szelet pizza, egy túró rudi vagy egy szelet a kedvenc tortánkból még nem jelent semmi rosszat. Az alkohol is ezekhez a napokhoz tartozzon, de könnyen megoldhatjuk úgy, hogy egy bulit a „bűnözős napra” időzítünk. Vigyáznunk kell azonban, hogy ne csábuljunk el ezek után sem. Tudjuk tartani a mértéket.

Ha a kezdeti nehézségeken sikerült túllendülni, már nincs sok dolog, ami megállíthatna bennünket a folyamatban. Fontos azonban, hogy ezeket a „bűnözős napokat” ne negatívan, hanem pozitívan értelmezzük:
 

  • Negatív értelmezés akkor van, ha azért várjuk, mert rettenetesen kívánjuk az édességet stb. és szinte sóvárgunk, hogy végre eljöjjön ez a nap. Ezekkel a gondolatokkal szervezetünknek is küldünk bizonyos jeleket, amelyek miatt még akár egy szelet csoki is kárt tehet az étrendünkben.
  • Gondoljunk ezekre a napokra pozitívan! Jutalomként kezelve szervezetünk is úgy fog reagálni egy szelet csokoládéra, hogy valóban megérdemli azt, így a továbbiakban kevésbé fogunk rá vágyni.
     

Egy idő után talán nem is fogjuk igényelni ezeket a napokat. Különböző cselekkel még a „bűnözős napokat” is ki lehet játszani. Ha például megkívánunk egy szelet pizzát, süssük meg magunknak otthon! A tésztához pedig a búzalisztet cseréljük le teljes kiőrlésűre, de hogy még egészségesebb ételt készítsünk, próbáljuk ki a lenmaglisztet – amiből Fitthin Paleo lenmagos száraztésztáink is készülnek. Kisebb adagot is elég sütnünk, hiszen a lenmagliszt enyhe diós íze növeli a tápértéket, kevéssel is jól tudunk lakni.

A „bűnözős napok” tehát a fent leírtak alapján valóban fontos szerepet tölthetnek be az életmódváltásunkban, de mint láthatjuk, idővel teljesen le tudjuk cserélni kedvenc ételeinket egészséges megfelelőjükre is.

Itt olvass tovább!

0 Tovább

Egyről a kettőre - Egészséges életmód egyszerűen

Mint mindenben, az életmódváltásban is a kezdet a legnehezebb. Mit ehetünk, mit nem, mennyit, miből, hogyan fér majd bele az időnkbe a napi ötszöri étkezés… Rengeteg kérdés fordul meg a fejünkben, ami már akkor ijesztően hangzik, amikor még csak a változtatás gondolatával játszunk.

Fontos azonban az alapos felkészülés, hogy megtaláljuk azt, ami számunkra a megfelelő életmódot jelenti. Ez azonban időt, kitartást és odafigyelést igényel.

Mai cikkünkben pár jó tanáccsal szeretnénk ellátni titeket, hogy egyszerűbb legyen az átállás egészséges életmódra.

  1. Az első és a legfontosabb alapelve ennek a folyamatnak a türelem. Adjunk időt magunknak ahhoz, hogy hozzászoktassuk szervezetünket valami teljesen újhoz. Az első hetek a legnehezebbek, amikor szembesülünk azzal, hogy kedvenc csokinkat több zöldségre kell cserélnünk, a hamburgert pedig egy finom tésztasalátára – amihez kiváló választás a Fitthin Diétás durum tésztánk, ezzel kapcsolatban olvashattatok is egy receptet honlapunkon.
     
  2. Az első hónapokban fontos a kísérletezés. Figyeljünk oda, milyen ételekre hogyan reagál szervezetünk! Milyen minőségű és mekkora az a mennyiség, amit fogyasztanunk kell egy-egy étkezéskor.
    A Fitthin Diétás durum tésztáink, valamint a Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos tésztáink pontosan ezt a célt szolgálják; egy étkezés egy adag (55g)! Bár az elején úgy gondolhatjuk, ez az adag kevés egy étkezésre, azonban a váltás során rájövünk, hogy csak azért tűnik így, mert eddig hajlamosak voltunk túlenni magunkat. Legyünk türelmesek, idővel hozzászokik szervezetünk a kisebb adaghoz, a végén pedig belátjuk, hogy napi ötszöri étkezés mellé nem is kell több például egy ebédhez.
     
  3. Ha már nagyjából tudjuk, hogy mi az, amire rosszabbul reagál szervezetünk, elkezdhetjük lecserélni a régi ételeket új, egészséges megfelelőikre. Édességet inkább zöldségre, a cukros üdítőket ásványvízre és zöldteára. A nyírfacukor, nádcukor jól helyettesíti a hagyományos értelembe vett cukrot, de a gyümölcsfogyasztás is tökéletes annak pótlására. A búzalisztet és az abból készült termékeket cseréljük teljes kiőrlésűre, tönkölylisztesre, lenmaglisztesre – ehhez jó választás a Fitthin Paleo lenmaglisztes száraztésztánk.
     
  4. Ha eddig nem sokat mozogtunk, keressük meg a számunkra megfelelő mozgásformát, amit akár otthon is elvégezhetünk. A táncosabb lábúak próbálják ki a zumbát, akik erősíteni szeretnének, végezhetnek felülést, guggolást stb. A futás viszont mindig tökéletes választás.
     
  5. Végül a rendszeresség. Ahogy írtuk, a türelem elengedhetetlen és ez kell ahhoz is, hogy hozzászokjunk az új életmódhoz. A rendszeresség hatalmas segítség, ehhez pedig megfelelő eszköz lehet egy „To-Do-Lista”. Az elején bontsuk le a napokat napszakokra, mikor mit kell csinálnunk, mit akarunk enni, később pedig már talán szükségünk sem lesz rá, hogy felírjuk teendőinket, életmódunk szinte már magától folytatja a változást a jó egészség érdekében.

Az egészséges életmód nagy önuralmat igényel. Ha azonban lelkiismeretesen csináljuk, hetente egy, úgynevezett „bűnözős napot” beiktathatunk a folyamatba. Így nem kell lemondanunk kedvenc süteményünkről, hanem megjutalmazhatjuk magunkat egy szelettel, amiért ilyen kitartóak vagyunk egészséges életmódunk megtartása mellett.

Teljes cikkért kattints ide!

0 Tovább

fitthin

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek