Mint mindenben, az életmódváltásban is a kezdet a legnehezebb. Mit ehetünk, mit nem, mennyit, miből, hogyan fér majd bele az időnkbe a napi ötszöri étkezés… Rengeteg kérdés fordul meg a fejünkben, ami már akkor ijesztően hangzik, amikor még csak a változtatás gondolatával játszunk.

Fontos azonban az alapos felkészülés, hogy megtaláljuk azt, ami számunkra a megfelelő életmódot jelenti. Ez azonban időt, kitartást és odafigyelést igényel.

Mai cikkünkben pár jó tanáccsal szeretnénk ellátni titeket, hogy egyszerűbb legyen az átállás egészséges életmódra.

  1. Az első és a legfontosabb alapelve ennek a folyamatnak a türelem. Adjunk időt magunknak ahhoz, hogy hozzászoktassuk szervezetünket valami teljesen újhoz. Az első hetek a legnehezebbek, amikor szembesülünk azzal, hogy kedvenc csokinkat több zöldségre kell cserélnünk, a hamburgert pedig egy finom tésztasalátára – amihez kiváló választás a Fitthin Diétás durum tésztánk, ezzel kapcsolatban olvashattatok is egy receptet honlapunkon.
     
  2. Az első hónapokban fontos a kísérletezés. Figyeljünk oda, milyen ételekre hogyan reagál szervezetünk! Milyen minőségű és mekkora az a mennyiség, amit fogyasztanunk kell egy-egy étkezéskor.
    A Fitthin Diétás durum tésztáink, valamint a Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos tésztáink pontosan ezt a célt szolgálják; egy étkezés egy adag (55g)! Bár az elején úgy gondolhatjuk, ez az adag kevés egy étkezésre, azonban a váltás során rájövünk, hogy csak azért tűnik így, mert eddig hajlamosak voltunk túlenni magunkat. Legyünk türelmesek, idővel hozzászokik szervezetünk a kisebb adaghoz, a végén pedig belátjuk, hogy napi ötszöri étkezés mellé nem is kell több például egy ebédhez.
     
  3. Ha már nagyjából tudjuk, hogy mi az, amire rosszabbul reagál szervezetünk, elkezdhetjük lecserélni a régi ételeket új, egészséges megfelelőikre. Édességet inkább zöldségre, a cukros üdítőket ásványvízre és zöldteára. A nyírfacukor, nádcukor jól helyettesíti a hagyományos értelembe vett cukrot, de a gyümölcsfogyasztás is tökéletes annak pótlására. A búzalisztet és az abból készült termékeket cseréljük teljes kiőrlésűre, tönkölylisztesre, lenmaglisztesre – ehhez jó választás a Fitthin Paleo lenmaglisztes száraztésztánk.
     
  4. Ha eddig nem sokat mozogtunk, keressük meg a számunkra megfelelő mozgásformát, amit akár otthon is elvégezhetünk. A táncosabb lábúak próbálják ki a zumbát, akik erősíteni szeretnének, végezhetnek felülést, guggolást stb. A futás viszont mindig tökéletes választás.
     
  5. Végül a rendszeresség. Ahogy írtuk, a türelem elengedhetetlen és ez kell ahhoz is, hogy hozzászokjunk az új életmódhoz. A rendszeresség hatalmas segítség, ehhez pedig megfelelő eszköz lehet egy „To-Do-Lista”. Az elején bontsuk le a napokat napszakokra, mikor mit kell csinálnunk, mit akarunk enni, később pedig már talán szükségünk sem lesz rá, hogy felírjuk teendőinket, életmódunk szinte már magától folytatja a változást a jó egészség érdekében.

Az egészséges életmód nagy önuralmat igényel. Ha azonban lelkiismeretesen csináljuk, hetente egy, úgynevezett „bűnözős napot” beiktathatunk a folyamatba. Így nem kell lemondanunk kedvenc süteményünkről, hanem megjutalmazhatjuk magunkat egy szelettel, amiért ilyen kitartóak vagyunk egészséges életmódunk megtartása mellett.

Teljes cikkért kattints ide!