A mai rohanó világban örülünk, ha oda tudunk figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételt fogyasszunk naponta. A heti pár alkalmas mozgás pedig szinte már luxus felgyorsult életvitelünk mellett. Ezeket leszámítva azonban van még egy fontos tényező, amire különösen oda kell figyelnie annak, aki tökéletes egészségben szeretné tölteni mindennapjait mind testileg, mind lelkileg.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen lenne mindannyiunk számára. Számos egészségre ható tényezőjét ismerjük:
 

  1. Csökkenti a stresszt. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiánya ugyanis ingerlékenyebbé tesz minket, sokkal alacsonyabb lesz a fájdalomküszöbünk is, és mivel nem pihenjük ki magunkat, a vérnyomásunk is magasabbá válhat. Elegendő alvással mindez elkerülhető.
     
  2. Energikusabbá tesz. Az alvás szükséges ahhoz, hogy az új napot frissen, kipihenten és energiával teli tudjuk kezdeni. Minél többet és jobban tudunk aludni, annál motiváltabbnak érezzük magunkat.
     
  3. Javítja a koncentrációs képességünket, frissíti memóriánkat. A napi 7–9 óra alvás már sokat segít abban, hogy agyunk megfelelően működjön. Hiszen nem csak testünknek fontos a pihenés, de szellemi tevékenységünk szempontjából is.
     
  4. Az alvás szépít. Az angol nyelvben erre külön kifejezést is használnak – ez a beauty sleep. Az alvás során szervezetünknek, különösképp bőrünknek van ideje regenerálódni, így a nyugodt, pihentető alvás után bőrünk és arcunk is frissebb, üdébb, kisimultabb lesz.
     
  5. Felpezsdíti és megnyugtatja a lelket. Egy kiadós alvás után sokkal kiegyensúlyozottabb az ébredés és kellemesebb lehet az előttünk álló nap is.
     
  6. Elősegíti testsúlyunk megőrzését és a fogyást is. Az alvás ugyanis hatással van azokra a hormonokra, amelyek szabályozzák az éhségérzetet. Így aki kevesebbet pihen, előfordulhat, hogy sokkal éhesebb, mint aki eleget alszik. Mindemellett segíti az anyagcsere-folyamatok helyes működését is.


Ahhoz, hogy megfelelő időt tudjunk pihenni, természetesen az a legfontosabb, hogy időben feküdjünk le aludni. Valamint amellett, hogy eleget aludjunk fontos az is, hogy minősége is egészségünk megtartását vagy javítását szolgálja.

Próbáljuk megteremteni a nyugodt környezetet az elalváshoz és próbáljuk a minimumra csökkenteni a problémás gondolatokat.

Arra is figyeljünk oda, hogy alvás előtt ne együk tele magunkat – főleg ne nassoljunk, éjszaka se –, mert tele hassal a pihenés is nyugtalanabbá válik. Enni fontos azonban este is, többek között azért, hogy a reggel ne iszonyatos éhségérzettel induljon. Viszont meg kell válogatnunk, hogy mit fogyasszunk vacsorára.

A fehérjék bevitele este sem jelent nagy problémát. Lassan felszívódó szénhidrátot pedig módjával fogyasszunk csak – ezért és az előre kimért adagok miatt lehet tökéletes választás akár a Fitthin Paleo lenmagos és tökmagos, akár a Fitthin Diétás durum száraztésztáink bármelyike.

Összességében tehát elmondható, hogy a pihentető alvásnak kimondottan jótékony hatásai vannak mind a testre, mind a lélekre és hát egyébként is, ki ne szeretne aludni?

Olvass tovább itt!