Egy korábbi cikkünkben arról írtunk, hogyan befolyásolja az étkezés a lelki világunkat. Milyen hatással van a túl sok vagy épp a túl kevés étel a motivációnkra, a jókedvünkre, vagy épp a rosszra. Nem meglepő tehát, hogy a lelkiállapotunk is nagyban befolyásolhatja életmódunkat, táplálkozási szokásainkat.

Lelkiállapotunktól függően hajlamosak vagyunk túlevésre, vagy sanyargatjuk magunkat koplalással. Ezeket legtöbbször negatív érzelmi állapotban tudat alatt tesszük, sokszor azonban tudatosan vigasztalódunk olyan ételek fogyasztásával – vagy nem fogyasztásával –, amelyek rossz hatással vannak egészségünkre.
 

Rosszkedv, depresszió

A legtöbb ember, ha rosszul érzi magát, akkor vagy túl sokat, vagy túl keveset eszik. Talán mindenkinek ismerős az a helyzet, amikor bánatunkat egy tábla csokoládéba, vagy épp egy gyorséttermi menübe fojtjuk. Ha elvesztettünk valakit, sokszor az étellel próbáljuk kitölteni az űrt, amit az elvesztett személy maga után hagyott.

Rossz lelkiállapotban azonban sok esetben az étvágytalanság a jellemző. Ilyenkor észre sem vesszük, hogy már eltelt egy nap, de mi még a reggeli müzli szeleten kívül semmit nem ettünk.

Stressz

Nincs is rosszabb annál, mint amikor valaki a rá nehezedő nyomást evéssel vezeti le. A munkahelyi stressz ismerős lehet mindannyiunk számára. Nem csupán a rövid ebédszünet alatti gyors étkezés tehet rosszat, de a hosszú nap végén történő túlevés sem a legjobb megoldás a stressz levezetésére.

Unalom

Nincs olyan ember, aki ne esett volna kísértésbe unalmában. Sokszor azon kapjuk magunkat, hogy semmittevésünkben állandóan a hűtő ajtaját nyitogatjuk. Amikor pedig ráállunk a mérlegre, csodálkozva nézzük, hogy mennyit mutat. Unalmában az ember bizony valóban nem veszi észre, hogy hajlamos többet és többször enni a kelleténél.
 

Nem kell azonban, hogy hangulatunk befolyásolja étkezésünket! Elég csak egy kicsit odafigyelni és a rosszkedv okozta fölösleges kilók még gondolatban sem szaladnak fel ránk:

  • Ha unatkozunk, ne menjünk egyből a hűtőhöz! Találjunk ki magunknak olyan elfoglaltságot, ami nem csak az esetleges hízástól ment meg minket, de a hasznunkra is válhat. Menjünk el sétálni, fedezzünk fel új helyeket. A lényeg az, hogy időt fordítsunk magunkra.
     
  • Ha hajlamosak vagyunk az ételre vigaszként tekinteni, semmi esetre se tartsunk otthon olyat, ami nem tesz jót szervezetünknek! Ha mindenképp evésbe fojtanánk bánatunkat, tartsunk otthon egészséges ételeket. Ha egy adag spagettire vágyunk, a búzalisztből készült tészta helyett válasszuk például a Fitthin Diétás durum spagettinket.
     
  • Stresszhelyzetben próbáljuk meg a feszültséget más módon, például futással, táncolással levezetni! Nincs is jobb a kedvenc zenénkre önfeledten táncolni a szoba közepén. Nem csak a stresszt tudjuk oldani vele, de hangulatunk is sokkal jobb lesz.
     

A lényeg tehát az, hogy hangulatunkat próbáljuk megérteni, a stresszt helyén kezelni, hogy az esetleges túl sok vagy túl kevés ételfogyasztás ne okozzon még több fejfájást.

Olvass tovább itt!