Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

31. heti recept - Fitthin Diétás durum bazsalikomos spagetti pirított csirkemellel

Mai receptünkben egy igazán könnyen és rövid idő alatt elkészíthető tésztaételt hoztunk nektek. Fogyókúrázók nyugodtan elkészíthetik akár vacsorára is.

Hozzávalók/1 adag (55 g):

Elkészítés:

  1. A Fitthin Diétás durum spagettit az előírásnak megfelelően kifőzzük.
     
  2. A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, majd kis kockákra felvágjuk.
     
  3. Olívaolajon megpirítjuk a kockákat, hozzáadjuk a szeletelt mandulát és addig pirítjuk, amíg a mandula aranyszínű lesz.
     
  4. A reszelt sajtot, natúr joghurtot és ízlés szerint a sót, borsot és bazsalikomot összekeverjük.
     
  5. Hozzáöntjük a csirkemellkockákhoz és addig főzzük, míg a sajt el nem olvad.
     
  6. A tésztát kimerjük egy tányérra, ráöntjük a szószt. A tetejét megszórhatjuk mandulaszeletekkel vagy petrezselyemlevéllel.
     

Jó étvágyat kívánunk!

Még több receptért kattints ide!

0 Tovább

Legyen egészséges a nassolnivalód is

Nincs is rosszabb annál, mint amikor este leülünk megnézni egy jó filmet a tévében, de diétánk, fogyókúránk miatt nem szabad nassolnunk. Pedig valljuk be,  jól esik az izgalmas részek közben rágcsálni valamit.

A chips, tábla csoki, ropi vagy a mikrós pattogatott kukorica helyett azonban nagyon sok olyan ötlet van, amivel kielégíthetjük a nassolás utáni vágyunkat. Mai cikkünkben ezekre hoztunk példákat.
 

  1. A zöldségeket ajánlják a legtöbbször a chips és csoki helyett. Ha nassolnál, rágcsálj inkább répát, szokták mondani. Szeleteljünk fel pár megpucolt répát, a csíkokat öntsük le olívaolajjal, szórjuk meg szezámmaggal vagy lenmaggal és süssük meg sütőben. Máris ízletes házi ropit falatozhatunk.
     
  2. Készíthetünk zöldségtálat is. Szeleteljünk fel többféle zöldséget – répát, kaliforniai paprikákat – és készítsünk hozzá natúr joghurtból vagy kefirből mártogatóst. Ezt bármilyen ízesítéssel elkészíthetjük, akár fokhagymásan, akár zöldfűszeresen.
     
  3. Házilag is készíthetünk chipset nem csak burgonyából! Padlizsánt, cukkinit is használhatunk alapanyagként. Szeleteljük fel őket vékony szeletekre, sózzuk meg, a felesleges folyadékot csöpögtessük le róla. Forgassuk meg teljes kiőrlésű lisztben vagy lenmaglisztben – amiből Fitthin Paleo lenmagos száraztésztáink is készülnek –, rövid időre tegyük fagyasztóba, majd sütőben vagy olívaolajban süssük ki. Máris kész az esti film mellé a ropogtatnivalónk.
     
  4. A mozzarella sajt koktélparadicsommal mindig kitűnő választás. Csak szúrjunk fel mindegyikből egyet egy fogpiszkálóra és szórjunk rá egy kevés bazsalikomot és rozmaringot.
     
  5. Ha édességre vágyunk, készítsünk magunknak gyümölcsös túrót! A túrót édesítsük nyírfacukorral vagy nádcukorral. Turmixoljuk össze, hogy krémes állagú legyen. Ezután bármilyen gyümölcsöt szórhatunk bele. Ribizlivel és áfonyával, de banánnal, barackkal és szőlővel is igazán ízletes édességet kapunk.
     
  6. Idénygyümölcsökből csinálhatunk gyümölcssalátát is. Amihez olvasszunk fel étcsokoládét és locsoljuk meg vele a salátánkat. Szórhatunk a tetejére mandulát, mogyorót is.
     
  7. Ha igazán egészségeset szeretnénk, készíthetünk natúr joghurtból, zabpehelyből, lenmagból és kókuszreszelékből egy kelyhet, amihez szintén hozzáadhatunk különböző gyümölcsöket. Nem csupán laktató – és akár reggeliként is fogyasztható –, de emésztőrendszerünket is karbantartja.
     

Az ötleteket természetesen lehet variálni, hozzátenni és elvenni belőlük. A lényeg az, hogy próbáljuk a nassolást is a lehető legegészségesebb formában megejteni mindennapjainkban. Azon kívül pedig, hogy egészségünkre odafigyelünk ezekkel az ételekkel, kreativitásunkat is megvillanthatjuk a konyhában egy-egy új nasi kitalálása közben.

Olvass tovább itt!

0 Tovább

A paleo diéta előnyeiről és hátrányairól

A paleo diétáról rengeteget hallottunk, olvastunk már. Különböző elnevezései és a kivitelezésbeli eltérések miatt nincs hivatalosnak tekinthető változata.

Bárhogy is nevezzük, a paleo diéta legfőbb lényege a finomított és feldolgozott ételek életünkből való teljes kiiktatása. Az étrendben a tartósítószerektől, ételszínezékektől, állományjavítóktól és sok más, szervezetünkre káros anyagoktól próbáljuk tudatosan megóvni szervezetünket. Ez az életmódirányzat az ősember vadászó-gyűjtögető életmódját veszi alapul, így gluténtől, laktóztól, gabonaféléktől mentes étrend.
 

A paleo diéta előnyei:

  • Megelőzhetjük vele korunk egyes népbetegségeit. A cukorbetegséget, a szív- és érrendszeri problémákat és az autoimmun betegségeket.
     
  • Kevesebbszer érezhetjük magunkat éhesnek a bevitt tápanyagok minősége és mennyisége miatt. Mivel a húsok sok ideig eltelítenek, nem érezzük a késztetést az evésre, túlevésre.
     
  • Rövidebb időn belül látványosabb fogyást érhetünk el a finomított és feldolgozott ételek teljes kizárása miatt.
     
  • Rengeteg újfajta receptet találhatunk ebben a témában.
     
  • Egy kis szemfülességgel nem is kell teljesen lemondanunk bizonyos ételekről, elég csak helyettesíteni azokat a megfelelő alapanyagokból készült változatával. Ilyen például a Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos száraztésztáink bármelyike. Mivel magvakból készült liszteket veszünk alapul a tészta elkészítésekor, fogyasztása tökéletesen beleillik ebbe az étrendbe.
     

A paleo diéta hátrányai:

  • Bizony vannak olyan zöldségek – ilyenek a hüvelyesek: bab, borsó stb. – amik alapvetően nem számítanak egészségtelennek, ebben az étrendben mégis le kell mondanunk róluk, magas lektin tartalmuk miatt, mert túlzott fogyasztásuk károsíthatja az emésztőrendszert.
     
  • A megfelelő minőségű ételek beszerzése sokszor elég költséges lehet, így ez az életmód nem mindig pénztárcabarát.
     
  • Hatalmas odafigyelést igényel. Egyes ételeket, amiket eddig ettünk megvonunk magunktól. Ezért meg kell bizonyosodnunk róla, hogy a vitaminok és ásványi anyagok pótlása megfelelő legyen.
     
  • Emiatt azonban sokszor étrend-kiegészítőt kell szednünk a napi étkezések mellett, ami ugyancsak költséges lehet.


Aki paleo étrendre vált, annak kitartónak kell lennie elhatározása mellett. Ezt érdemesebb életmódként és nem diétaként felfogni. Aki elszántan csinálja ezt az életformát, annak nem is jelent problémát az átállás, az eddig fogyasztott ételek elhagyása vagy helyettesítése sem.

Kattints ide a teljes cikkért!

0 Tovább

A kísérletezésről - Éld meg szórakozásként, ne horrorként

Egy korábbi cikkünkben arról írtunk, hogyan álljunk neki az életmódváltásnak. A folyamathoz pedig hozzátartozik az, hogy kísérletezzünk az ételekkel mind minőségi, mind mennyiségi szempontból.

Mai cikkünkben bővebben kifejtjük, miért fontos, hogy ezt a lépést semmiképp se hagyjuk ki életmódváltásunkból.
 

Mikor érdemes elkezdeni kísérletezni az ételekkel?

  • Ha nem érezzük egészségesnek magunkat: folyamatos vagy időszakos rosszullétek, túlzott érzékenység valamilyen ételre – például cukros, tejes, lisztes ételekre –, fizikai és/vagy mentális fáradtság, levertség.
     
  • Ha új dolgokat szeretnénk kipróbálni: eddig megszokott ételek egészséges/új módon történő elkészítése, teljesen új ételek elkészítése.
     
  • Ha életmódváltásba kezdünk.
     

Miért érdemes elkezdeni kísérletezni az ételekkel?

Ha az előbb felsorolt szempontokat figyelembe vesszük, mindenképp elengedhetetlen, hogy elkezdjük tesztelni saját reakcióinkat különböző ételekre. Egészségünk megőrzése és javítása pedig a legfontosabb szempont, amiért érdemes nekiállnunk ennek a folyamatnak.
 

Miért élhetjük meg horrorként a kísérletezést?

  • Lehetséges, hogy le kell mondanunk olyan ételekről, amik eddig a kedvenceink közé tartoztak.
     
  • Csökkenteni kell a bevitt mennyiségeket a kísérletezés alatt, ami a rossz megszokások miatt elég nehéz lehet.
     
  • Ez a folyamat rengeteg időt és türelmet igényel, így megfelelő odafigyelés és kitartás szükséges a próbálgatáshoz. Ezt eleinte nehéz összeegyeztetni a napirendünkkel.
     
  • Bizony a szórakozást is megnehezíti a kísérletezés. Ez idő alatt ugyanis vissza kell fognunk a bulikat és a gyorsételek fogyasztását – a legjobb a nullára csökkenteni őket.
     

Állj hozzá pozitívan! Legyen szórakozás a kísérletezés!

A lemondás nem végleges, viszont a kísérletezés alatt megtanulhatunk olyan fortélyokat, amikkel például egy sütemény elkészíthető egészséfes módon, mégis ugyan olyan finom lehet, mint a cukros-lisztes társa. A cukrot ugyanis helyettesíthetjük nádcukorral vagy nyírfacukorral, a lisztet pedig – sütik szempontjából – kókuszliszttel.

Nem kell félni az adagok csökkentésétől sem. Igazán jóllakni kisebb adaggal is lehet, ami után nem érezzük magatehetetlennek magunkat – és épp ez a lényege! Ehhez pedig csak ajánlani tudjuk Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos, valamint Fitthin Diétás durum száraztésztáinkat.

Ahogy mondani szokták: pozitív gondolatok, pozitív élet! Ha a kísérletezés folyamatához is így állunk hozzá, egy pillanatig sem fog nehézséget okozni számunkra.

Olvass tovább itt!

0 Tovább

Beauty sleep - avagy a pihenés igenis fontos

A mai rohanó világban örülünk, ha oda tudunk figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételt fogyasszunk naponta. A heti pár alkalmas mozgás pedig szinte már luxus felgyorsult életvitelünk mellett. Ezeket leszámítva azonban van még egy fontos tényező, amire különösen oda kell figyelnie annak, aki tökéletes egészségben szeretné tölteni mindennapjait mind testileg, mind lelkileg.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen lenne mindannyiunk számára. Számos egészségre ható tényezőjét ismerjük:
 

  1. Csökkenti a stresszt. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiánya ugyanis ingerlékenyebbé tesz minket, sokkal alacsonyabb lesz a fájdalomküszöbünk is, és mivel nem pihenjük ki magunkat, a vérnyomásunk is magasabbá válhat. Elegendő alvással mindez elkerülhető.
     
  2. Energikusabbá tesz. Az alvás szükséges ahhoz, hogy az új napot frissen, kipihenten és energiával teli tudjuk kezdeni. Minél többet és jobban tudunk aludni, annál motiváltabbnak érezzük magunkat.
     
  3. Javítja a koncentrációs képességünket, frissíti memóriánkat. A napi 7–9 óra alvás már sokat segít abban, hogy agyunk megfelelően működjön. Hiszen nem csak testünknek fontos a pihenés, de szellemi tevékenységünk szempontjából is.
     
  4. Az alvás szépít. Az angol nyelvben erre külön kifejezést is használnak – ez a beauty sleep. Az alvás során szervezetünknek, különösképp bőrünknek van ideje regenerálódni, így a nyugodt, pihentető alvás után bőrünk és arcunk is frissebb, üdébb, kisimultabb lesz.
     
  5. Felpezsdíti és megnyugtatja a lelket. Egy kiadós alvás után sokkal kiegyensúlyozottabb az ébredés és kellemesebb lehet az előttünk álló nap is.
     
  6. Elősegíti testsúlyunk megőrzését és a fogyást is. Az alvás ugyanis hatással van azokra a hormonokra, amelyek szabályozzák az éhségérzetet. Így aki kevesebbet pihen, előfordulhat, hogy sokkal éhesebb, mint aki eleget alszik. Mindemellett segíti az anyagcsere-folyamatok helyes működését is.


Ahhoz, hogy megfelelő időt tudjunk pihenni, természetesen az a legfontosabb, hogy időben feküdjünk le aludni. Valamint amellett, hogy eleget aludjunk fontos az is, hogy minősége is egészségünk megtartását vagy javítását szolgálja.

Próbáljuk megteremteni a nyugodt környezetet az elalváshoz és próbáljuk a minimumra csökkenteni a problémás gondolatokat.

Arra is figyeljünk oda, hogy alvás előtt ne együk tele magunkat – főleg ne nassoljunk, éjszaka se –, mert tele hassal a pihenés is nyugtalanabbá válik. Enni fontos azonban este is, többek között azért, hogy a reggel ne iszonyatos éhségérzettel induljon. Viszont meg kell válogatnunk, hogy mit fogyasszunk vacsorára.

A fehérjék bevitele este sem jelent nagy problémát. Lassan felszívódó szénhidrátot pedig módjával fogyasszunk csak – ezért és az előre kimért adagok miatt lehet tökéletes választás akár a Fitthin Paleo lenmagos és tökmagos, akár a Fitthin Diétás durum száraztésztáink bármelyike.

Összességében tehát elmondható, hogy a pihentető alvásnak kimondottan jótékony hatásai vannak mind a testre, mind a lélekre és hát egyébként is, ki ne szeretne aludni?

Olvass tovább itt!

0 Tovább

fitthin

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek