Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

35. heti recept - Marhahúsos Fitthin Paleo spagetti

Szeptember első hétvégéje előtt állunk, és ha nem is sikerült egy hatalmas bulival elbúcsúztatnunk a nyarat, egy kisebb baráti összejövetellel üdvözölhetjük az őszt. Nincs is jobb módja ennek, mint egy közös vacsora, ahol már a főzésre összejöhet a társaság.

Mai receptünk a paleo életmódot folytatók kedvencévé is válhat, hiszen ez az étel teljes mértékben betartja a paleo étrend szabályait.
 

Marhahúsos Fitthin Paleo spagetti
 

Hozzávalók 5 adaghoz (1 csomag 5x55 g):

Elkészítés:

  1. Vágjuk fel a marhát körülbelül egy centis csíkokra. Sózzuk, borsozzuk, majd pácoljuk: keverjünk a mustárhoz ízlés szerint zöldfűszereket, egy kevés reszelt gyömbért, valamint egy evőkanál balzsamecetet. Keverjük össze a hússal és lefedve tegyük a hűtőbe pár órára.
     
  2. A Fitthin családi kiszerelésű Paleo lenmagos spagettitésztánkat az előírásnak megfelelően főzzük ki.
     
  3. Aprítsuk fel a zöldségeket.
     
  4. A legegyszerűbb, ha wokban készítjük el az ételt. A kész tésztát szűrjük le, majd az előmelegített olívaolajba szórjunk egy gerezd aprított fokhagymát. Öntsük bele a tésztát, maximum 5 percig folyamatosan keverve süssük meg.
     
  5. Miután a tésztát elkészítettük, forrósítsunk még egy kevés olajat és süssük ki a húst. Figyeljünk oda, mikor készül el, ha ez megtörtént, tegyük félre.
     
  6. A zöldségeket pirítsuk meg egy kevés olajon, majd az egészet keverjük össze a tésztával és a hússal.


Jó étvágyat kívánunk!

Több paleo receptért kattints ide!

0 Tovább

Hogyan fogadtassuk el új életmódunkat a családdal

Az egészséges életmód választása egy hosszú folyamat eredménye. Tervezést igényel, ezen kívül pedig a kísérletezés is hosszú időt vesz igénybe. Ki kell tapasztalnunk, mely ételekre reagál rosszul szervezetünk és ez alapján megválasztani azt az étrendet, ami számunkra a megfelelőt jelentheti. Ez a folyamat még önmagunknak is nehéz pillanatokat okozhat. Ám az, hogy mi megbarátkoztunk új életmódunkkal és szeretjük is csinálni, nem jelenti azt, hogy a közvetlen környezetünkben élők, például a családunk is támogat minket döntésünkben.

Fontos azonban, hogy családunktól is kapjunk megerősítést. Ugyan úgy, mint az élet bármely más területén, szükségünk van azoknak az embereknek a támogatására, akiket szeretünk. Így az is elengedhetetlen, hogy új életmódunkban ne akadályozzanak minket.

Nehéz azonban egy régi folyamatot megszakítani. A családi ebédek megváltoznak, hiszen nem csak a megszokott ételek kerülnek az asztalra. Több időt is igénybe vehet így a főzés, valamint új étrendünk nemtetszést válthat ki otthon. Ennek ellenére muszáj kompromisszumot kötnie a család minden tagjának, hogy sikerüljön elfogadtatnunk új életmódunkat.
 

Mit tegyünk?

  • Mondjuk el, miért döntöttünk az életmódváltás mellett.
     
  • Ne erőltessük rá családunkra, hogy egyék ugyan azt, mint mi, de olykor készítsünk nekik egy adagot, hogy megkóstolhassák.
     
  • Segítsünk be az otthoni főzésbe, így nem csak az ebéd, hanem a főzés közben is át tudjuk beszélni mindennapjaink történéseit.
     

Mit tehetnek ők?

  • Végighallgatják mondanivalónkat.
     
  • Ha nem is szoknak rá, de új étrendünk egy-egy darabját próbálják ki. Ha a család szokott „tésztanapot” tartani, kóstolják meg a Fitthin Paleo lenmagos száraztésztánkból készült ételeket.
     
  • Bevásárláskor gondoljanak ránk is. Ha például a paleo életmód mellett döntöttünk, ügyeljenek rá, hogy ne vegyenek több gabonafélét, mint amennyit ők megesznek, hiszen a paleolit táplálkozás során ezek az élelmiszerek tiltólistán szerepelnek.
     

Ha kölcsönösen odafigyelünk egymás étkezési szokásaira és tiszteletben tartjuk azokat, a fent említett tippek betartása idővel a napi rutinunkká válik majd.

Olvass tovább!

0 Tovább

Ételallergia vagy ételintolerancia

Elég gyakran olvashatunk vagy hallhatunk arról, hogy sokaknak nem megfelelő módon reagál szervezetük egy-egy étel fogyasztása után. Ezek az általában negatív reakciók azonban nem feltétlenül ételallergiára utalnak, sokkal lehetségesebb, hogy ételintoleranciáról beszélünk.

Sokan összekeverik a kettőt, ám az ételallergia sokkal veszélyesebb, mint az ételintolerancia. Szervezetünk reakcióit figyelve ki tudjuk találni, hogy miről van szó, mindenesetre az orvosi vizsgálat elengedhetetlen, ha régóta tart nálunk ez a dolog.

Az ételallergia:

  • Általában hirtelen tör ránk,
  • Már egészen kis adagoktól is rosszul reagál szervezetünk,
  • Minden egyes alkalommal előfordul, ha az adott ételt fogyasztjuk,
  • Akár életveszélyessé is válhat.

Az ételintolerancia:

  • Általában fokozatosan erősödő tünetekkel jelentkezik,
  • Gyakran csak akkor okoz problémát, ha sokat és/vagy sokszor eszünk az adott ételből és
  • Nem feltétlenül válik életveszélyessé.

A legnagyobb különbség ételallergia és intolerancia között az, hogy az allergiát az immunrendszer, az intoleranciát pedig az emésztőrendszer váltja ki.

Ételallergia és ételintolerancia leggyakrabban az alábbi élelmiszerektől alakulhat ki:

  • mogyoró,
  • csonthéjasok – mint például a dió,
  • halak,
  • kagyló,
  • tej,
  • tojás,
  • szója,
  • búza.

Mindkettő gyakran jár hasonló tünetekkel, mint például hányingerrel, emésztési problémákkal, gyomorfájdalmakkal. A legfontosabb, hogy próbáljunk odafigyelni szervezetünk minden apró jelére, hogy elkerüljük a rosszullétet:

  • Írj naplót arról, hogy az elfogyasztott étel milyen reakciókat váltott ki szervezetedből.
     
  • Állj le bizonyos ételek fogyasztásával, hogy megtudd, melyik élelmiszer okozhatta a problémát.
     
  • Cseréld le a finomított élelmiszereket egészségesebb megfelelőikre. Ahogy fent is írtuk, a búza az egyik leggyakoribb élelmiszer, amitől allergia vagy intolerancia alakulhat ki, így a búzalisztből készült tésztádat cseréld például a Fitthin Paleo lenmagos vagy tökmagos tésztánk valamelyikére.
     
  • Tudatosan étkezz, próbáld meg elkerülni azokat az ételeket, amelyek beindítják szervezetedben a negatív reakciókat.
     
  • Mindig ellenőrizd, milyen tápanyagból mennyit tartalmaz egy adott termék.
     

Ha ezekre odafigyelünk, akár hosszú évekig tartó panaszaink is enyhülhetnek, vagy akár meg is szűnhetnek.

Ide kattintva tovább olvashatsz!

0 Tovább

Miért válaszd a paleo életmódot

Korábban is írtunk már arról, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a paleo életmódnak. Napjainkban pedig már egyre többször találkozunk olyan cikkekkel, videókkal és képekkel, amelyek ezt a táplálkozási szokást ismertetik, népszerűsítik.

Bár a paleolit étrendet a kezdetekben csak egy divathóbortként emlegették, mára már olyannyira szélesedett a látókörünk ezzel az életmóddal kapcsolatban, hogy talán korunk egyik legvállalhatóbb életformájának tekinthetjük.

Természetesen a paleo diétában is vannak szigorúbb és lazább változatok is, de pont emiatt választhatja ezt az életmódot bárki. Mai cikkünkben bíztatni szeretnénk olvasóinkat arra, hogy nyugodt szívvel váltsanak paleo étrendre. Ezt pedig az étrend legfőbb előnyeinek felsorolásával nyomatékosítjuk:
 

  • A paleolit élelmiszerek legnagyobb előnye, hogy azokat hozzáadott tartósítószerek, vegyszerek és egyéb adalékanyagok nélkül tudjuk beszerezni.
     
  • Mivel a friss ételek fogyasztását szorgalmazza, a paleolit életmódot folytatók számára az évszakok szerinti táplálkozás is könnyen kivitelezhető. Az idénygyümölcsök és –zöldségek fogyasztásával pedig rengeteg új étel elkészítését ismerhetjük meg.
     
  • A paleo étrend teljesen kizárja a feldolgozott élelmiszerek, mint például a gabonafélék és a finomított cukorral készített ételek fogyasztását. Ezáltal szervezetünk sokkal több energiát tud felhasználni természetes folyamatának karbantartásához.
     
  • Olyan lehetőségeket tár elénk a paleolit étrend, amelyek miatt teljesen újfajta élelmiszerekkel is megismerkedhetünk. A Fitthin Paleo lenmagos és tökmagos száraztésztáinkat egyértelműen a paleolit életmódot folytatók számára ajánljuk, így nem kell lemondanunk a tésztaevésről sem.
     
  • Ha a táplálkozásra tudatosan odafigyelünk és csak olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyek teljes mértékben egészségünk megőrzéséhez járulnak hozzá, olyan betegségeket kerülhetünk el vele, amelyek egyébként korunk legjellemzőbb betegségei közé tartoznak. Ilyen például az ételintolerancia is.

A paleo étrend tehát egyszerre tár elénk újabb lehetőségeket és segít javítani egészségi állapotunkon is.

Teljes cikkért kattints ide!

0 Tovább

Alakítsd étrended az évszakok szerint

Mint ahogy azt mindnyájan tudjuk, minden évszaknak megvannak a maga jellegzetes ételei. Az egészséges életmódhoz pedig nagyban hozzájárul az, ha évszakoknak megfelelően alakítjuk ki étrendünket. Ez a táplálkozási szokás könnyen rászoktat minket arra, hogy mindig az adott évszakban termő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk. Ez azért jó, mert így a legtöbbször friss ételek kerülhetnek az asztalra.
 

Tavasz

Fontos, hogy tavasszal olyan ételeket fogyasszunk, amelyek segítik kitisztítani szervezetünket a téli időszak után. Hiszen akármennyire is egészséges életmódod folytattunk a hideg hónapokban is, télen sok salakanyag gyűlik fel szervezetünkben.

  • Méregtelenítsünk, így az olyan idényzöldségeket érdemes választani, mint a sóska, a hónapos retek és a csalán, valamint fogyasszunk minél több zellert és répát.
  • Törekedjünk kisebb adagok fogyasztására. Emiatt tökéletes választás lehet a Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos száraztésztáink 55 grammos kiszerelése, hiszen ez elegendő egy étkezéshez.


Nyár

A legmelegebb hónapokban fontos, hogy hűtsük szervezetünket, így ajánlott hideg ételeket fogyasztani. A legjobb, ha a zöldségeket és gyümölcsöket nyersen fogyasztjuk, ám ha párolni szeretnénk, mindenképp rövidítsük le a főzési folyamatot.

  • Együnk tehát minél több zöldséget és gyümölcsöt magas vitamintartalmuk miatt!
  • Kerüljük a hosszú főzésű és nehéz, túl fűszeres ételeket.


Ősz

Ősszel még mindig rengeteg zöldség és gyümölcs kerülhet a tányérunkra. Fontos azonban, hogy ne azokat válasszuk, amelyek télen is ugyan úgy fogyaszthatók, azokat hagyjuk meg a hidegebb hónapokra.

  • A zöldségek fogyasztását ősszel már párolva, melegen is ajánlják, talán a legjellegzetesebb ezek közül is a sütőtök. Ezt sütve, de levesben is ajánlatos fogyasztani.


Tél

Télen a hideg miatt elengedhetetlen szervezetünk fűtése. Meleg teákkal és levesekkel ez tökéletesen megoldható.

  • A télen fogyaszrandó gyümölcsöket is inkább melegen együk, készítsünk például sült almát.
  • Jellemzőek a fűszeresebb, kalóriadúsabb ételek, húsok is.


A paleolit étrendet ez az étkezési szokás egyébként tökéletesen kiegészíti. Mindkét életforma megköveteli a finomított, tartósított élelmiszerek fogyasztásának elhagyását. Ami pedig a legfontosabb, hogy az élelmiszerek és az ételek tápanyagokban gazdagok legyenek és feldolgozatlanul kerüljenek az éléskamránkba.

Olvass tovább itt!

0 Tovább

fitthin

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek