Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

32. heti recept - Ünnepeld Augusztus 20-át a Fitthin Paleo tésztánkkal

Augusztus 20-a Szent István király ünnepe, az Új kenyér ünnepe. Tökéletes nap egy családi vacsorához, sőt ha még az idő is úgy engedi, nem kell teljesen a konyhába visszavonulnunk. Késő délutáni program lehet az egész család számára egy meghitt grillezés a kertben vagy valahol kint a szabadban, így biztosan nem maradunk le az ünnepi tűzijátékról sem.

Családi étkezés révén ez alkalommal a Fitthin Családi kiszerelésű Paleo tökmagos tésztánkat választottuk ki a recepthez.
 

Fitthin Paleo tökmagos csőtészta pirítva, grillezett zöldségekkel és csirkemellel:

Hozzávalók 5 adaghoz (1 csomag 5x55 g):

Pirított tészta (köret):

Grillezett csirkemell:

  • 250–300 g csirkemell
  • olívaolaj
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • fekete bors (őrölt)
  • szerecsendió (őrölt)
  • koriander (őrölt)
  • bazsalikom
  • pirospaprika
  • chili ízlés szerint

Grillezett zöldségek:

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 1 nagyobb cukkini
  • 2–3 darab paprika
  • 2–3 darab paradicsom
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • bors
  • kakukkfű

Elkészítés:

Csirkemell:

  1. A csirkemellet egyforma szeletekre vágjuk fel.
     
  2. Készítsük el a hús pácát: egy kevés olívaolajba tegyünk ízlés szerint sót, borsot, szerecsendiót, koriandert, bazsalikomot, pirospaprikát és chilit. A fokhagymát adjuk hozzá préselve, egy kisebb fej vöröshagyma felét pedig apróra kockázva.
     
  3. A pácba tegyük bele a csirkemell szeleteket, forgassuk össze és tegyük a hűtőbe 1 órára.

Zöldség:

  1. A padlizsánt, cukkinit és a paprikát miután megmostuk, vágjuk fel hosszában, vagy szeleteljük karikákra. A paradicsomot és a lilahagymát szintén megtisztítás után vágjuk vastagabb karikákra.
     
  2. Egy kevés olajba tegyünk ízlés szerint sót, borsot és kakukkfüvet. Kenjük meg vele a zöldségszeleteket és hagyjuk pihenni fél órát a hűtőben.

Tészta:

  1. Amíg a hús és a zöldségek a hűtőben vannak, előírás szerint sós vízben főzzük ki a Fitthin Családi kiszerelésű Paleo tökmagos csőtésztánkat. Ne várjuk meg azonban, hogy teljesen megfőjön a tészta.
     
  2. Csepegtessük le róla a vizet.
     
  3. Olívaolajhoz adjunk hozzá ízlés szerint apróra vágott fokhagymát, borsot és rozmaringot.
     
  4. Forgassuk össze a tésztával és egy serpenyőben és pár percig pirítsuk.

Ha az időjárás engedi, menjünk ki a kertbe és grillen süssük készre a pácolt húst a zöldségekkel, ha nem, serpenyőben sütve is elkészül a tökéletes ünnepi, családi vacsora.

A grillezett csirkemell szeletek és a zöldségek mellé tálaljuk a pirított Fitthin Családi kiszerelésű Paleo tökmagos tésztánkat is.

Kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánunk!

A teljes cikket itt találod!

0 Tovább

Lélek és étkezés - Hogyan befolyásolja hangulatunk a táplálkozást

Egy korábbi cikkünkben arról írtunk, hogyan befolyásolja az étkezés a lelki világunkat. Milyen hatással van a túl sok vagy épp a túl kevés étel a motivációnkra, a jókedvünkre, vagy épp a rosszra. Nem meglepő tehát, hogy a lelkiállapotunk is nagyban befolyásolhatja életmódunkat, táplálkozási szokásainkat.

Lelkiállapotunktól függően hajlamosak vagyunk túlevésre, vagy sanyargatjuk magunkat koplalással. Ezeket legtöbbször negatív érzelmi állapotban tudat alatt tesszük, sokszor azonban tudatosan vigasztalódunk olyan ételek fogyasztásával – vagy nem fogyasztásával –, amelyek rossz hatással vannak egészségünkre.
 

Rosszkedv, depresszió

A legtöbb ember, ha rosszul érzi magát, akkor vagy túl sokat, vagy túl keveset eszik. Talán mindenkinek ismerős az a helyzet, amikor bánatunkat egy tábla csokoládéba, vagy épp egy gyorséttermi menübe fojtjuk. Ha elvesztettünk valakit, sokszor az étellel próbáljuk kitölteni az űrt, amit az elvesztett személy maga után hagyott.

Rossz lelkiállapotban azonban sok esetben az étvágytalanság a jellemző. Ilyenkor észre sem vesszük, hogy már eltelt egy nap, de mi még a reggeli müzli szeleten kívül semmit nem ettünk.

Stressz

Nincs is rosszabb annál, mint amikor valaki a rá nehezedő nyomást evéssel vezeti le. A munkahelyi stressz ismerős lehet mindannyiunk számára. Nem csupán a rövid ebédszünet alatti gyors étkezés tehet rosszat, de a hosszú nap végén történő túlevés sem a legjobb megoldás a stressz levezetésére.

Unalom

Nincs olyan ember, aki ne esett volna kísértésbe unalmában. Sokszor azon kapjuk magunkat, hogy semmittevésünkben állandóan a hűtő ajtaját nyitogatjuk. Amikor pedig ráállunk a mérlegre, csodálkozva nézzük, hogy mennyit mutat. Unalmában az ember bizony valóban nem veszi észre, hogy hajlamos többet és többször enni a kelleténél.
 

Nem kell azonban, hogy hangulatunk befolyásolja étkezésünket! Elég csak egy kicsit odafigyelni és a rosszkedv okozta fölösleges kilók még gondolatban sem szaladnak fel ránk:

  • Ha unatkozunk, ne menjünk egyből a hűtőhöz! Találjunk ki magunknak olyan elfoglaltságot, ami nem csak az esetleges hízástól ment meg minket, de a hasznunkra is válhat. Menjünk el sétálni, fedezzünk fel új helyeket. A lényeg az, hogy időt fordítsunk magunkra.
     
  • Ha hajlamosak vagyunk az ételre vigaszként tekinteni, semmi esetre se tartsunk otthon olyat, ami nem tesz jót szervezetünknek! Ha mindenképp evésbe fojtanánk bánatunkat, tartsunk otthon egészséges ételeket. Ha egy adag spagettire vágyunk, a búzalisztből készült tészta helyett válasszuk például a Fitthin Diétás durum spagettinket.
     
  • Stresszhelyzetben próbáljuk meg a feszültséget más módon, például futással, táncolással levezetni! Nincs is jobb a kedvenc zenénkre önfeledten táncolni a szoba közepén. Nem csak a stresszt tudjuk oldani vele, de hangulatunk is sokkal jobb lesz.
     

A lényeg tehát az, hogy hangulatunkat próbáljuk megérteni, a stresszt helyén kezelni, hogy az esetleges túl sok vagy túl kevés ételfogyasztás ne okozzon még több fejfájást.

Olvass tovább itt!

0 Tovább

Találd meg a tökéletes napot diétád elkezdéséhez

Új év új én, szól a már-már klisévé vált mondat minden év januárjában. Bár nem véletlenül választják nagyon sokan január elsejét az életmódváltás kezdetének. Újévi fogadalom már hosszú idők óta van, kutatások pedig bebizonyították, hogy azok közül, akik ilyentájt kezdik meg diétájukat, edzéstervüket, nagyobb százalékban véghez is viszik célkitűzéseiket.

Nem szükséges azonban az új évre várni, hogy diétánk sikeres kimenetelű legyen. Minden csak elhatározás kérdése. Valójában minden nap magában rejti az újdonságot, így akár már holnap is nekivághatunk a folyamatnak. De vannak olyan napok, amelyek sokkal nagyobb hatást gyakorolnak ránk az „újrakezdést” szimbolizálva.
 

Hétfő

Sokaknak a hétfő nyűg, újra munkába kell állni vagy iskolába menni. Azonban jobb, ha már előre áthangoljuk gondolkodásunkat pozitív irányba. A hétfő ugyanis egy új hét kezdete, újabb lehetőségek elénk tárulása. Ezeken a napokon egyébként sokkal előrelátóbbak vagyunk, bennünk van az újrakezdés lehetőségének a gondolata. Már csak annyi a dolgunk, hogy ezeket az energiákat a jó célra fordítva használjuk fel.

Tehát diéta elkezdéséhez nagyon jó, ha kiválasztunk magunknak egy hétfőt. Előtte héten már kezdjük el a hűtő és a kamra polcain lecserélni az addigi ételeket a diétának megfelelő élelmiszerekre. Ha például a paleo diétát szemeltük ki magunknak, a búzalisztből készült tésztákat leválthatjuk a Fitthin Paleo tökmaglisztből vagy lenmaglisztből készült száraztésztáinkra. Készítsünk magunknak – vagy keressünk az interneten – étrendet, nézzünk utána edzésformáknak, tervezzük meg, hogy azon a bizonyos hétfőn már gördülékenyen menjen az indulás.
 

Minden hónap elseje

Sokaknak a hónapkezdő napok váltak be az életmódváltás elkezdése szempontjából. Nem is csoda, hogy az első hetekben rengeteg látogatója van az edzőtermeknek. Ahhoz azonban, hogy mi hónap végén is ott legyünk – vagy épp az otthoni gyakorlatokat akkor is végezzük – fontos, hogy kitartóak legyünk célunk elérésében.
 

Születésnapok, évfordulók

Megint eltelt egy év és nem vagyunk megelégedve magunkkal? Fogjunk neki a diétánknak születésnapunkon vagy utána egy nappal, hiszen ez is azon napok közé tartozik, amelyek az újrakezdés lendületét hozzák magukkal. Ha pedig évfordulót ünneplünk párunkkal, közösen is belefoghatunk az életmódváltásba. Ezzel a motivációnk is nagyobb lesz és a diétánkat is kisebb valószínűséggel fogjuk abbahagyni.
 

Tavasz, nyár, ősz, tél

Egy új évszak kezdete mindig nagyban befolyásolja mindennapjainkat. A leggyakrabban az életmódváltást őszre szokták ütemezni: van elég időnk rá, hogy a következő nyárra tényleg formába kerüljünk! Nem csupán emiatt tökéletes választás az ősz, de ha idő közben váltani szeretnénk, akár többféle diétát, edzésformát is kipróbálhatunk.
 

Ha kitartunk célunk mellett, az életmódváltáshoz valójában minden új nap megfelelő kezdet lehet. Hiszen minden csak elhatározás és akaraterő kérdése.

A teljes cikkért kattints ide!

0 Tovább

10 tésztafajta, amit mindenkinek ki kell próbálnia

Minden tésztaételhez megvan a megfelelő tészta. Ha pedig megtaláljuk a tökéletes formájú tésztát, nem csak a főzést teszi jobbá, de a tányérunkra került étel is sokkal kielégítőbb látványt fog nyújtani.

Egy a lényeg: akármilyen formát választunk, az adagunk kontrollálása a kulcs a megfelelő táplálkozáshoz. A Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos, valamint a Fitthin Diétás durum száraztésztáink ennek az igénynek megfelelve már eleve előre kimért adagokkal rendelkeznek. Hiszen ne felejtsük el: egy étkezés egy adag (55 g)!
 

Mai cikkünkben azt a 10 tésztafajtát soroljuk fel, amiket mindenkinek legalább egyszer ki kell próbálnia:
 

  1. Bucatini: Ez a szalmaszerű tészta kicsit vastagabb, mint a Spaghetti tészta, azzal a különbséggel, hogy a közepe lyukas. A Bucatini tökéletes minden szószhoz, de sütve is jó választás ebédünkhöz. A változatosság kedvéért próbáljuk meg különböző sovány fehérjékkel is kombinálni.
     
  2. Cavatappi: Ez a spirál alakú tészta formája miatt könnyedén keveredik az egyszerűbb és a kifinomultabb feltétekkel is. Készítsük el bármilyen szószhoz, de próbáljuk ki zöldségekkel is. Ezzel biztosan lenyűgözzük a vacsoravendégeket! Formája miatt a Cavatappi tökéletes tésztasalátákhoz is.
     
  3. Fussili: (Más néven „csavart spagetti”.) Feltétnek a legtöbb szósz kitűnő választás ehhez a tésztafajtához. Mindemellett félbetörve levesekhez is hozzáadhatjuk, de tésztasalátánk látványát és ízvilágát is különlegesebbé tehetjük vele.
     
  4. Lasagne: Ez a széles, lapos tészta valószínűleg egyike a legrégebbi tésztafajtáknak. Már magából a szóból több nyelven is egy olyan ételre asszociálunk, ami Lasagne lapokból rétegesen, különböző szósszal és egyéb más hozzávalókkal készül el.
     
  5. Penne: A Penne megfelelő választás húsos, zöldséges, krémes és olaj-alapú szószokhoz is. Főleg azokhoz az ételekhez ajánlják, amikben a hús, zöldség és egyéb hozzávalók nagyobb darabokra lettek összevágva, vastagon ellepik a tésztát. Éppen ezért sütőben készült tésztaételekhez ideális választás.
     
  6. Ravioli: Olyan tésztáról van szó, ami általában négyzet vagy kör alakú és legtöbbször sajtos, húsos, zöldséges vagy fűszerkrémes töltelékkel van töltve. Tálalhatjuk vörös szószokkal vagy akár olajos öntettel is.
     
  7. Rigatoni: Ez a nagyobb darabokból álló, cső alakú tészta mind sajtszószhoz, mind pörköltekhez is tökéletes választás mérete és formája miatt. A legkedveltebb párosítások hozzá azonban inkább a paradicsomos-hagymás vagy húsos mártások lehetnek.
     
  8. Rotini: A Rotini spiráljai tökéletesen megtartják a zöldségeket és a húsokat, így a legtöbb szószhoz ez is tökéletes választás. Hasonlóan a Cavatappi és a Fussili tésztákhoz, salátákhoz is kiváló alapanyag.
     
  9. Spaghetti: Talán nem kell bemutatni a legtöbbek által kedvelt tésztafajtát, amihez aztán tényleg bármilyen feltét tökéletesen passzol. A bolognai spagettin kívül is sok más, ízletes ételt elkészíthetünk ennek a tésztának a felhasználásával.
     
  10. Tagliatelle: A legtöbbek által szélesmetéltként ismert tésztával szintén sokféle szósz párosítható. Leggyakrabban a gombás és/vagy húsos feltéteket ajánlják hozzá.


Kattints ide a továbbiakért!

0 Tovább

Az 5 legrosszabb dolog, ami a tésztánkkal történhet

Minden nő – és olykor a férfiak – életében eljön az a pillanat, amikor meg kell tanulniuk főzni. Kinek az édesanyja, kinek a nagymamája segít elindulni ezen az úton. De sokan akadnak, akik egyedül próbálnak nekivágni ennek a feladatnak. Egy biztos, minden kezdet nehéz, de vannak dolgok, amikre mindig oda kell figyelni, amikor a konyhában tevékenykedünk.

Mai cikkünkben az 5 legrosszabb esetet soroltatjuk fel, ami megtörténhet velünk tésztafőzés közben:
 

  1. Leejtett tésztás zacskók: Mindenkivel előfordult már, hogy rosszul fogta meg a zacskót és a polcról leemelve az összes tészta a földön landolt. Egyszerű eszközökkel azonban az ilyen balesetek könnyen kiküszöbölhetők. Elég egy csipesz a nyitott rész lezárásához, vagy egy zárható tetejű doboz, tésztánk így nem vész kárba már a főzés elkezdése előtt.
     
  2. Nem főtt meg a tészta: Bármennyire is éhesek vagyunk, célszerű megvárni, amíg a tészta teljesen – vagy ízlésünknek megfelelően megfő, mert nincs rosszabb, amikor ropog a tészta a fogunk alatt.
     
  3. Túlfőtt: Ha sokáig hagyjuk főni a tésztát, teljesen szétfőhet, és odaég az edény aljára, így ugrott az aznapi ebédünk/vacsoránk.
     
  4. Sós/sótlan: Talán ezt a legkönnyebb elhibázni, ám idővel kitapasztaljuk, hogy mennyi vízbe, mennyi tésztához mennyi a megfelelő adag só, amivel se íztelen, se túl sós nem lesz a tészta. Ha mégis elhibázzuk, a hozzá készített szósszal kompenzálhatjuk ezt.
     
  5. Túl sokat készítettünk: Ami nem feltétlenül akkora katasztrófa, ha a hozzá készült pl. szószból is legalább annyi van, mint tésztából. Így marad későbbre is, esetleg másnapra ebédhez. Ha viszont nem elég a hozzá készült feltét, hajlamosak vagyunk bent felejteni a hűtő hátuljában a megmaradt tésztánkat, ami csak megromlik 1-2 nap alatt és dobhatjuk ki.
     

A Fitthin Diétás durum száraztésztáink és a Fitthin Paleo tökmagos és lenmagos tésztáink többek között ezt a problémát is könnyedén kiküszöbölik. Hiszen előre kimért adagjaival (55 g) biztos, hogy nem készítünk túl sok tésztát magunknak. A túlevés veszélye sem fenyeget minket, ami nem utolsó szempont egészségünk megőrzése érdekében.

Ha elolvassuk az elkészítési javaslatot, odafigyelünk főzés közben, akkor idővel és gyakorlással mi is tökéletes tésztát tudunk készíteni.

Olvass tovább itt!

0 Tovább

fitthin

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek